VVD



Nieuws

19 sep 2003 - In memoriam Leendert Ginjaar (75)

Op de avond van 17 september 2003 overleed plotseling ons erelid dr. Leendert Ginjaar. Hij was Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw en Commandeur in de Orde van Oranje Nassau.

Leendert Ginjaar studeerde scheikunde aan de Rijksuniversiteit van Leiden. Hij promoveerde in 1960 in de wis- en natuurkunde. Zijn dagelijkse loopbaan lag tot zijn ministerschap bij T.N.O. Delft als directeur Milieubeheer Studie- en Informatiecentrum. Als Minister van Volksgezondheid en Milieuhygiëne ( 1977 - 1981) tekende hij voor de Wet Algemene Bepalingen Milieuhygiëne en de Wet Geluidhinder. Daarnaast was hij de wegbereider van de Milieu-effectrapportage en de Wet Bodembescherming.

Leendert Ginjaar was een geboren bestuurder. Zijn rijke en veelzijdige loopbaan wordt gekenmerkt door een onafzienbare rij voorzitterschappen dat hij heeft bekleed. Zijn politieke start was in 1967 als voorzitter van de afdeling Rijswijk. In die volgende jaren maakte hij deel uit van verschillende partijcommissies, staat aan de wieg van Het Liberaal Manifest van 1972 en is van '74 - '77 VVD-fractievoorzitter in de Provinciale Staten van Zuid-Holland.

Ginjaar heeft de politiek altijd als een bestuurlijke hobby gezien. Voor de zuiverheid van zijn besluitvorming wilde hij daarvan niet financieel afhankelijk zijn. Buiten zijn ministerschap is hem dat ook gelukt. Van 1983 tot 1991 was hij lid van het dagelijks bestuur van de VVD, waarvan de laatste vijf jaar als voorzitter. In die functie wist hij het toenmalige logge lichaam van het hoofdbestuur om te vormen tot een slagvaardiger gremium. Ook adviseerde hij binnenskamers met succes de toenmalige partijleider om op te stappen in het belang van de partij. Deze beslissingen - hoe juist ook, maar dat kon alleen de geschiedenis op den duur bewijzen - werden hem destijds niet in dank afgenomen en leidden dan ook tot een dramatische ledenvergadering in Zwolle. Maar hij hield het hoofd koel en het bestuur bleef als één man achter hem staan.

Voor Leendert Ginjaar golden rechtlijnigheid en de zaak die hij diende als uitgangspunten. Veel gelukkiger was hij dan ook als Eerste-Kamerlid en als fractievoorzitter in de Senaat. Daar was hij in de luwte de grote inspirator met zijn immense kennis op het gebied van milieubeheer, hoger onderwijs en landbouw, die hij bereid was met een ieder te delen. In 1998 wordt Ginjaar door de ledenvergadering benoemd tot erelid van de VVD.

Hij was een bescheiden man, die de media liever meed dan dat hij zaken voor de Bühne speelde. In de persoonlijke omgang humoristisch met een groot oog voor details en vol belangstelling voor een ieder in zijn omgeving. Zijn grote werkdrift is terug te vinden in een c.v. van maar liefst vier pagina's. Het aantal commissies waaraan hij pro deo deel nam, is méér dan imposant. Zijn persoonlijke loopbaan bleef na het ministerschap geheel in de sfeer van het milieu en de volksgezondheid. Zo was hij vele jaren voorzitter van de Centrale Raad voor Milieuhygiëne en voorzitter van de Gezondheidsraad. Daarnaast gaf hij als parttime hoogleraar colleges Milieu-gezondheidskunde aan deRijsuniversiteit Limburg te Maastricht.
Zijn veelzijdige interesses maakte hem tot een vraagbaak voor velen.

Zijn dood kwam toen hij het net met zijn Nell wat rustiger aan wilde gaan doen in Burgh Haamstede. Amper drie maanden geleden nam hij afscheid als Eerste-Kamerlid en maakte hij zich op om nu eens meer tijd aan zijn hobby's te besteden.
Hij heeft er na zijn rijke bestuurlijke leven niet meer van mogen profiteren. Wij zijn geschokt door zijn overlijden en wij wensen zijn vrouw Nell en zijn kinderen, Willem, Ineke en Petra heel veel sterkte bij het verwerken van hun verdriet.
Wij zullen hem blijven herinneren als een oprecht liberaal, die uit het leven het maximale heeft gehaald en zijn vele talenten volledig heeft benut.
Wij zullen hem heel erg missen.