Historisch Museum Rotterdam

Canal à Rotterdam
lokatie : Het Schielandshuis
datum : september 2003

Historisch Museum Rotterdam verwerft topwerk van Jongkind

Recent heeft Historisch Museum Rotterdam een topwerk van de schilder Johan Barthold Jongkind (1819-1891) verworven. Het schilderij, Canal à Rotterdam (1873), is even te bewonderen in het museaal theater Stad van Rotterdammers, de nieuwe presentatie stadsgeschiedenis die 20 september opengaat. Het schilderij wordt deze herfst opgenomen in de oeuvre-expositie van Jongkind in het Gemeentemuseum Den Haag en het Wallraf-Richartz Museum in Keulen. Mogelijk zal het werk zomer 2004 te zien zijn in de overzichtstentoonstelling in Musée d'Orsay in Parijs.

Canal à Rotterdam
Het schilderij van de Nieuwehaven geeft een beeld van één van Rotterdams mooiste havens, vlak voordat industrialisatie en snelle groei Rotterdam ingrijpend veranderen. In Moderne kunstwerken (1908, onder redactie van H.P. Bremmer) wordt het doek vermeld als Nieuwe haven te Rotterdam. Het doek heeft een staand formaat (115.5 x 84.5 cm) en de hoge bomen langs de westelijke kade en de oprijzende masten van het aangemeerde zeezeilschip geven het schilderij een sterk verticaal accent. Ze vestigen de aandacht op het eigenlijke onderwerp van het schilderij: de hoge lucht vol geheimzinnige paars-blauwe tinten, de schitterende lichten en de weerkaatsing daarvan in het water.

te modern
Bij de weergave van Canal à Rotterdam baseerde de schilder zich op schetsen die hij ongeveer twintig jaar eerder in Rotterdam en omgeving had gemaakt. Hij schilderde het in de eerste maanden van 1873 voor de Salon in Parijs, waar het stuk werd geweigerd omdat de jury het te ´modern´ vond. Dit gegeven maakt het doek van Jongkind vanuit kunsthistorisch oogpunt extra interessant. Alfred Lebrun, vriend van Jongkind en verzamelaar van zijn werk, was er echter zeer over te spreken. In een brief van maandag 10 maart 1873 schreef hij aan Jongkind: 'Ontvang mijn oprechte gelukwensen voor je schilderij voor de Salon. Het is een wonder van parelmoeren licht /.../ 't Lijkt wel of er een regen van edelstenen naar beneden valt. Wat een mooie avond. Hoe heerlijk lijkt het een wandeling over dat water te maken, verlicht door jouw maan die vol van een wondere magie is. ...'

Het schilderij Canal à Rotterdam is verworven dankzij de steun van leden van de familie Smit afkomstig uit Kinderdijk en Alblasserdam, diverse Rotterdamse fondsen en Kunsthandel Ivo Bouwman BV en diens partners Stoppenbach & Delestre Ltd.