RVU

Radio 1 P E R S B E R I C H T

PB 0920 Hilversum, 15 september 2003

SIMEK 'S NACHTS

- Guus Hiddink, Baas der Bazen -
ZATERDAG 20 SEPTEMBER 2003 VAN 00.04-01.00 UUR, RVU / RADIO 1

Vandaag te gast in Simek 's Nachts voetbaltrainer Guus Hiddink, die onder meer trainer van Valencia, Real Madrid, het Nederlands en het Zuid-Koreaanse elftal was.

Met Martin Simek praat Hiddink over zijn jeugd, zijn Zuid-Koreaanse avontuur en over het trainersvak in het algemeen:

"De basis voor mijn carrière als trainer heb ik gelegd toen ik werkzaam was als onderwijzer van moeilijk opvoedbare kinderen. Net als bij die kinderen heb ik in Korea gezien dat je als trainer eerst respect moet afdwingen. Pas daarna kon ik 'baas der bazen' worden. Ik heb heel voorzichtig en diplomatiek sociale en maatschappelijke wikkels en dekens moeten afpellen die het elftal belemmerden in hun functioneren. Bureaucratische en onderdanige tradities heb ik overboord moeten gooien. Voor de bevolking werd ik een soort held omdat ik een symbool voor hun vrijheid werd."

Hiddink ging van de middelbare school naar het CIOS. Na deze opleiding gaf hij in de ochtenduren les en in de middaguren trainde hij als semi-prof bij De Graafschap. Al gauw bleek dat zijn talenten vooral lagen in het leiden en begeleiden van zijn medespelers. Hiddink ontwikkelde zich als een intelligente en vooral menselijke coach die scherp kon analyseren. In de jaren tachtig kreeg hij de kans als hoofdcoach bij PSV aan de slag te gaan toen Hans Kraay senior ontslagen werd en er een vacuüm bij de Eindhovense club ontstond. In 1988 won hij met PSV de Europacup 1. Tien jaar later leidde hij het Nederlands elftal naar een plaats in de halve finales van het WK te Frankrijk. In 2002 deed hij hetzelfde als trainer van het Zuid-Koreaanse elftal.

Presentatie: Martin Simek. Productie en redactie: Bettine Vriesekoop Eindredactie en regie: Vincent van Merwijk

Een herhaling van 24 mei jl.

simek@rvu.nl /rvu.nl/simek

Sinds Martin Simek op 15 december 1994 als radiopresentator bij de RVU debuteerde, is hij een begrip geworden in medialand en bij vele luisteraars, - en sinds 4 september 1995 (zijn tv-debuut) ook bij vele kijkers. De confronterende, sterk op intuïtie leunende wijze van interviewen van Simek maakt van elk gesprek een belevenis én een uitnodiging tot zelfonderzoek bij de luisteraar.

Foto: Barry Kornbluh.
Vrij van copyright n.a.v. dit programma