Stichting TELEAC/NOT TeleScoop Nieuwsbrief


---

Aanstaande zaterdag in TeleScoop Magazine

Microbatterij voor nano-tech machientjes
De hype over nano-technologie moet nog altijd worden waargemaakt. Kleine machientjes, niet groter dan een paar moleculen, die bijvoorbeeld door onze bloedbanen kunnen varen worden ons als een science fiction wortel voorgehouden. Dat machines, hoe klein ook, toch gewoon energie nodig hebben, leek daarbij over het hoofd gezien te zijn. Maar inmiddels is het eerste werkende model van een heel erg klein batterijtje gepatenteerd.

Over economie, privacy en het internet
Bedrijven willen veel van hun klanten weten, zodat ze hun advertenties gerichter kunnen plaatsen. Dat is de gevestigde gedachte. Maar de Amerikaan Andrew Odlyzko denkt dat het heel anders zit. Het volledig uithollen van privacy is nodig, omdat de bedrijven zo beter kunnen inschatten hoeveel jij als individuele klant bereid bent te betalen voor een bepaald product. Hierdoor zullen winkelprijzen verdwijnen, en krijgt iedereen een eigen prijskaartje te zien. Een Orwelliaanse voorspelling, noemt Odlyzko het zelf.

Realtime ov-reizigersinformatie
In bushaltes hangt nu nog een kartonnen kaartje met de dienstregeling. Zo kan je zien hoe laat de bus langs hoort te komen. Maar de praktijk is weerbarstig. In Twente wordt dit najaar een informatiesysteem in gebruik genomen dat de reiziger meer zekerheid zal geven. Computerschermen tonen de vertraging of uitval van bussen. Middels satellietnavigatie bepalen bussen en treinen hun vertraging en via gprs wordt de informatie doorgegeven. High-tech, maar opgebouwd uit standaardsystemen.

Circus Blankesteijn: Flash
Het maken van flash-animaties is kinderlijk eenvoudig. Tenminste, zolang je het boek Programmeren voor kinderen met Flash in de buurt houdt.

Telescoop Magazine
Uitzending: zaterdag 20 september 2003 17.02 - 18.00 uur op 747AM Dit programma is na uitzending in realaudio te beluisteren op onze website: www.telescoop.nl.


---

Gisteren in TeleScoop Actueel

* De digitale recherche hoeft niet langer naar een overvloed aan kinderporno te kijken.
* PvdA vindt aanpak van spam onvoldoende.

* Beheerders van nieuwsgroepen zijn boos op Tiscali om lakse houding.
* Schoolkinderen krijgen een nieuw diploma: een verkeersexamen voor de digitale snelweg.
* Column: Sjoera Nas.
TeleScoop Actueel
Uitzending: elke woensdag 13.30 - 14.00 uur op 747AM Dit programma is in realaudio te beluisteren op onze website: www.telescoop.nl.


---