Stadsdeel Amsterdam-Noord

19/9/2003 -

Onthulling vlaggenmast

Ter gelegenheid van haar 50 jarig bestaan, organiseert de Havensocieteit Groot Amsterdam een Symposium met als thema Regio Amsterdam koerst op water.
Aansluitend vindt op de de Kop van de Sixhaven recht tegenover het Centraal Station op de Noordelijke IJ-oever de onthulling en in gebruikstelling van een 25 meter hoge vlaggenmast plaats.

Deze historische mast is opgericht op vrijwel dezelfde plaats als de mast die exact 50 jaar geleden werd geplaatst ter gelegenheid van de opening van het Amsterdam-Rijnkanaal.
De oorspronkelijke mast, die vanwege de aanleg van de IJtunnel is verdwenen, markeerde de toegang van de Amsterdamse Haven als officiële Rijnhaven, zoals geregeld in het verdrag van Mannheim. De vlaggenmast heeft tegenwoordig vooral een symbolische waarde en zal bij officiele- en feestelijke gelegenheden de Amsterdamse Haven aangaande, bijvoorbeeld tijdens SAIL en indien schepen voor hun maidentrip de Amsterdamse Haven aandoen, voor ceromoniele doeleinden worden gebruikt.

Deze imposante mast op de entree van Amsterdam-Noord zal zaterdag a.s. om 17.30 uur officieel worden onthuld door mevr. Drs. J.W. Peppels, voorzitter van het Dagelijks Bestuur van het Stadsdeel Amsterdam Noord.