Gemeente Eindhoven

Persbericht: 16 september 2003, no. 160

Maar liefst 50 buurtorganisaties nemen deel

Volop activiteiten tijdens Autovrije Zondag

Op zondag 21 september vult Eindhoven de Autovrije Zondag vooral op buurtniveau in; met succes. Maar liefst 50 buurtorganisaties reageerden op de oproep van de stadsdeelkantoren van de gemeente Eindhoven om die dag op of rondom de straat activiteiten te organiseren. Daarnaast organiseren de stadsdeelkantoren zelf op 21 september twee grootschalige evenementen: de Montgomery Skate Parade op de Veldmaarschalk Montgomerylaan en het slotevenement van de Gestelse Gezichten.

Aanleiding
Voor de gemeente Eindhoven is Autovrije Dag sinds 2000 aanleiding om een jaarlijkse actiedag te organiseren. Een dag waarop op straat op een directe manier aandacht wordt gevraagd voor bewust omgaan met mobiliteit, overbodig gebruik van de auto en veiligheid op straat. Om deze boodschap zo breed mogelijk uit te dragen ondersteunt de gemeente Eindhoven deelnemende organisaties met geld (450,- per organisatie), het aanvragen van vergunningen en het afzetten van de weg. De Autovrije Zondag maakt dit jaar deel uit van de Europese mobiliteitsweek, de Week van de Vooruitgang. Gemeenten en bewoners worden opgeroepen een week lang groen licht te geven aan fietsen, lopen, openbaar vervoer en autodaten.

Buurtactiviteiten
Het activiteitenscala van de diverse buurtorganisaties loopt erg uiteen. Van fiets- en wandeltochten, stepwedstrijden en ponyrijden tot straatspeeldagen, kindermiddagen, springkussens, rommelmarkten, fancyfairs en buurtfeesten. De 50 buurtorganisaties doen er alles aan om de Autovrije Zondag tot een groot feest te maken waarbij stil wordt gestaan bij bewust omgaan met mobiliteit. En natuurlijk worden op deze manier ook de buurtcontacten versterkt. Een mooie bijdrage aan de leefbaarheid in Eindhoven. Verspreid over de hele stad worden diverse (delen van) straten afgesloten voor de activiteiten.

Montgomery Skate Parade
De Montgomery Skate Parade is een initiatief van de gezamenlijke stadsdeelkantoren. Met name jongeren zullen zich op de Veldmaarschalk Montgomerylaan, tussen Ring en Europalaan, goed thuis voelen. Op 21 september staat een gedeelte van deze normaal zo drukke, doorgaande verkeersroute in het teken van moderne straatactiviteiten zoals skaten, streetdance, streetbasketball, bungyjumpen, vlotte muziek en meer activiteiten die jongeren aanspreken. Alles is gratis en aangeraden wordt om skates, boards en basketballen mee te nemen. Van 12.00 tot 17.00 uur moet de Montgomerylaan het bruisend hart van jong Eindhoven zijn! Een wethouder zal de skateparade officieel openen. Voor meer informatie, surf naar www.skateparade-eindhoven.nl.

Gestelse Gezichten
Ook in Eindhoven Zuid, op de Karel de Grotelaan, ter hoogte van het beeld van Berkulin, organiseren de stadsdeelkantoren een autovrij programma. De Autovrije Zondag is het laatste onderdeel van de Gestelse trilogie De Gestelse Gezichten. Tussen 12.00 en17.00 uur zijn activiteiten geprogrammeerd zoals muziek, straatdansen, survivalactiviteiten, schminken en een ballonnenclown.

Wie, wat, waar en wanneer
Op bijgaand overzicht vindt u de namen van de (bewoners)organisaties, de activiteiten, de locaties en de tijdstippen waarop de straten afgesloten zijn. U kunt deze informatie ook terugvinden op de vernieuwde websites van de stadsdeelkantoren van de gemeente Eindhoven, via www.eindhoven.nl.

© 2003 Gemeente Eindhoven