Socialistische Partij

Keer het Tij!

Demonstratie Keer het Tij - 20 september 2003

Massale opkomst bij demonstratie

massale opkomst demonstratie Keer Het Tij

Traditioneel zijn politie en actievoerders het nooit eens over de cijfers bij een demonstratie. Zegt de politie 5000, dan zegt de organisatie steevast 10.000. In Amsterdam, bij de eerste grote demonstratie tegen de kabinetsplannen waren alle partijen het snel eens; meer dan 25.000 bezoekers waren naar de hoofdstad gekomen voor de start van een hete herfst.

`Joh, het is net een voetbalwedstrijd in Spanje, daar komen de mensen ook pas op het allerlaatste moment naar het stadion.' Twee mensen met een geel hesje. De één duidelijk optimistischer dan de ander. Het moet gezegd; het gesprek is niet voor niets want een uur voor aanvang van de manifestatie op de Dam is het opvallend rustig. Vlak voor het podium hebben zich wat mensen verzameld en op de hoek, bij de Bijenkorf staat een groep ROOD-jongeren. Jan Marijnissen spreekt de menigte toe

Jan Marijnissen spreekt de menigte toe

Een uurtje later beklimt Jan Marijnissen het podium. Het gejuich komt dan van Oologsmonument tot Madame Tussaud en Grote Kerk tot Rokin; de Dam staat vol. Marijnissen benadrukt nog eens waar dit kabinet aan begonnen is; een afbraak van alles wat een samenleving het predikaat `beschaafd' oplevert. Na Marijnissen klinken er ook nog harde woorden in de richting van het kabinet door Wijnand Duyvendak (Groenlinks), Ruud Koole (PvdA) en Agnes Jongerius (FNV). Daarna zet de kop van de stoet zich in beweging.

Als de kop van de stoet het politiebureau aan de Marnixstraat heeft bereikt komt de mededeling dat de laatste demonstranten net vetrokken zijn van de Dam. `Dat moeten er meer zijn dan 10.000,'zegt iemand. Inderdaad heeft organiserend comité Keer het Tij dit aantal veelal genoemd waar het ging om de verwachting. Later blijkt dit dus veel meer te zijn. demonstratie Keer Het Tij trekt naar Museumplein

In een goede sfeer trekt de stoet naar het Museumplein, waar de slotmanifestatie begint. Ook daar wordt, naast de vele muziek, nog eens opgeroepen tot veel meer actie in de komende tijd.

zie ook Fotoverslag van de Keer het Tij-demonstratie zie ook www.keerhettij.nl