FNV


---
uit: FNV Nieuwsagenda, 21 september 2003

---

'Kabinet misleidend in WAO-plannen en loonpolitiek'

"Op z'n minst misleidend", zo noemt FNV-bestuurder Ton Heerts de manier waarop dit kabinet zijn WAO-plannen heeft kenbaar gemaakt. Op Prinsjesdag zelf is de brief met het WAO-verhaal en de 'richtinggevende koppeling' aan de Tweede Kamer gestuurd, met als gevolg dat dit onderwerp niet meer kon worden meegenomen in de Algemene Beschouwingen. "Ze hebben het bewust geen rol willen laten spelen", zegt Heerts.

Daarnaast heeft hij kritiek op de beleidsplannen, die volgens de bestuurder onduidelijk zijn. "Bijvoorbeeld: de Wet Arbeidsongeschiktheid Zelfstandigen (WAZ) wordt afgeschaft. Maar in de stukken van het ministerie van Financiën wordt beweerd dat de WAZ wordt geprivatiseerd. Wat is het nou? Welke gevolgen heeft dit voor de zelfstandigen?" Alle WAO'ers gaan volgens de plannen van het kabinet een herkeuring krijgen, behalve de 55-plussers. Zij zouden tijdens het traject, dat acht jaar gaat duren, de 65 halen en dan is werken geen optie meer. "Maar ik moet nog zien of ze de 55-plussers buiten beschouwing laten", zegt Heerts. "Als de UWV sneller werkt dan gepland, dan zal ook deze groep eraan moeten geloven." Inhoudelijk stoort hij zich aan de rigide toepassing van de WAO. "Alles is opgeschreven in de richting van 'de WAO als verzekering', maar de deur tot die verzekering zit van boven tot onder op slot."

Ook bij de loonpolitiek van dit kabinet zet Heerts een hoop vraagtekens. "Ze spreken over 'richtinggevende koppeling', maar dat moet je zien als de nieuwe managementstijl: je bedoelt iets anders dan dat je opschrijft. Ze bedoelen namelijk ontkoppeling en daarmee is de geloofwaardigheid van minister De Geus in het geding. De overheid dicteert hier een geleide loonpolitiek. Ze willen de vrijheid van onderhandelen in de vrije markt ook aan banden leggen. Blijkbaar is het nemen van eigen verantwoordelijkheid alleen goed wanneer het in hun straatje past." Het feit dat deze brief pas op Prinsjesdag bij de fracties is aangekomen, noemt Heerts 'meer dan misselijk'. "Het is een bewuste strategie om het volk te misleiden."


---
Opmerkingen? Mail ons! e-magazine@fnv.nl

FNV SITE:
http://vedm.net/click2?lid=17711&m=3Lx&s=3Xos
ABONNEREN:
http://vedm.net/click2?lid=17712&m=3Lx&s=3Xos

FAQ:
http://vedm.net/click2?lid=17715&m=3Lx&s=3Xos

---
(c) 2003 FNV Magazine Nieuwsbrief
http://vedm.net/click2?lid=17716&m=3Lx&s=3Xos