Ingezonden persbericht

Derde internationale Barbershopfestival overspoelt Den Bosch op 20 september 2003.

Zinderende Zang in Duketown

Meer dan 1000 zangers en zangeressen verdeeld over 38 koren en kwartetten. Met de meest fantastische namen. Wat dacht je van de Sir Hugo's Worthy Singers uit Heerhugowaard. The Zoo'n Sound uit de Emmense dierentuin. Of het kampioenskoor The Whale City Sound uit Zaandam, waar ze volgens overlevering in de Zaan nog steeds op een walvis hopen. En The Singing Pearls zegt genoeg over die charmante pareltjes uit Oisterwijk. Een weekend lang Duketown aan de Mississippi. Geen muzikale begeleiding maar helemaal a capella. Zaterdagmiddag alle 1000 samen als één koor op het Kerkpleintje in 's-Hertogenbosch. Het hoogtepunt van een weekend Barbershop zingen. Met intussen de eerste schorre kelen.

Met intussen toen heel even 15 zenuwachtige dirigenten. Is ook niet niks om bij toerbeurt in plaats van 40 man opeens 1000 man te moeten dirigeren. Hoe noem je dat? Koudwatervrees? (Kerk-)pleinvrees?

Hoogtevrees

Grinnikt Vico van der Voort, de dirigent van de Duketown Barbershopsingers, die als leider van de organiserende club de spits af moest bijten: "Noem het maar gewoon hoogtevrees. Normaal sta je voor je eigen club van 30 man. Nu sta je opeens op een katheder met 1000 barbershoppers aan je voeten. Nog nooit mee geoefend! Nooit mee gezongen. Natuurlijk is het wel zo dat de 15 nummers die daar gezongen werden bijna standaard in het repertoire van elke Barbershopper thuishoren. Maar ieder koor geeft toch altijd z'n eigen interpretatie.
En probeer jij dan maar die 30 of 40 verschillende interpretaties zonder oefenen als één concert naar buiten te krijgen."

Spetterend vuurwerk

En dat is gelukt. Wat een sfeer. Wat een sound. Wat een stemming. Het publiek zong massaal mee. Met natuurlijk zoete lieve Gerritje, maar ook met de Beatlessong Yesterday. Goed idee om die tekst in het programmaboekje op te nemen! Opeens werd het koor met publiek bijna twee keer zo groot. En werd het echt mass-singing. Een weekend van uitersten. Romantisch kabbelende bootjes met barbershopzang op de Dieze. Spetterend vocaal vuurwerk tijdens de "afterglow" in de Korte Putstraat. Diep Ierse klanken vanaf de pontons in de Korenburg. Onderbroken door een ander spetterend vuurwerk vanaf de Citadel, met Maritiem. In het ene kroegje werd in een hoekje een traantje weggepinkt bij "That's what friends are for" Een deur verderop werd swingend de "Basin Street Blues" beleefd. Terwijl op de Parade bij de bushalte "Jij stond op de tram te wachten, ik zag je in de verte staan" menig 45-plusser deed stilstaan om te luisteren naar "Weet je nog wel, die avond in de regen.." Het deed een luisterende Amsterdammer roepen: "Gaaf deuntje man, maar op die trèm ken je lang wachten hierro!"
En dan de Engelse "Kentones" met dirigent Colin Couves tijdens hun concert in de N.H. Kerk. Wat een geluid. Wat een stijl. Wat een klasse. Waren dat diezelfde Engelsen van vrijdagmiddag, in de boot op de Vughterstroom?

Barbershopcursus?

"Ja dit is in Nederland nog nooit eerder vertoond" beaamt een lichtelijk trotse Theo van Heijningen de voorzitter van onze Bossche Duketown Barbershop Singers. Het koor dat dit monsterfestival nu voor de derde keer organiseerde. "Dat het de al de derde keer tot zo'n groots festijn uit zou groeien hadden we stiekem hartstikke vaak van gedroomd. Maar niet echt hardop durven zeggen. Er zijn zaterdag tijdens het optreden spontaan zelfs een aantal mensen zich bij ons komen aanmelden. Eentje kwam er uit Utrecht. We gaan er een aparte kennismakingsbijeenkomst en barbershopcursus voor organiseren. Want, laten we wel wezen, als je Zoete Lieve Gerritje niet kunt zingen wordt het hier in Den Bosch natuurlijk nooit wat met je. Enne, nou dit festival zijn bestaansrecht wel bewezen heeft, is onze hoofdorganisator Jan Moors al bezig met de eerste contacten voor festival nummer vier. Over twee jaar W'll meet again, do know where, do know when, dus schrijf vrijdag 16 en zaterdag 17 september 2005 maar vast in je agenda"

Inlichtingen, aanmeldingen: tel: 0413 22 40 04 email tent@globalxs.nl Website: http://go.to/duketownbs

Een foto is rechtenvrij en op verzoek te leveren in 1600x1200

Theo van Heijningen
0413 22 40 04