Skatebond Nederland

Persbericht Skatebond Nederland

---
Arjan Smit wint opnieuw Unive World on Wheels

Arjan Smit heeft zaterdag de Ronde van Schouwen Duiveland gewonnen en daarmee voor de vijfde keer op rij ook het eindklassement van de Univé World on Wheels-competitie. Smit was weg met een kopgroep van drie: Ingmar Berga uit Hoogeveen, die tweede werd, en Glenn Focke uit het Belgische Oudenburg, die zich verguld toonde met de derde plek. In het eindklassement van de competitie eindigde de Belg Sven Depoorter als tweede en Klaas Slager uit Staphorst als derde.

De rijders vergeleken de zwaarte van de wedstrijd na afloop met die van de Bartlehiemtocht, die bekend staat als de zwaarste klassieker in Nederland. Met het verschil dat de Bartlehiemtocht, het open NK, over 100 km gaat en de Ronde van Schouwen Duiveland, een nieuwe etappeplaats, over bijna 70. De overeenkomsten waren het overwegend ruwe asfalt, met klinkers in de dorpen, en het feit dat er vrijwel altijd wind staat in het vlakke land van zowel Friesland als Zeeland. "Het was mijn vijftiende zege van dit seizoen, maar zeker de zwaarste," zei triomfator Arjan Smit. "Ik vond het moeilijker dan de Bartlehiemtocht." "Deze wedstrijd hoort eigenlijk niet thuis in de Univé World on Wheels-competitie, maar in de Univé Topcompetitie," beaamde Marcel Oosten uit Oudehorne, de tweevoudig oud-Nederlands kampioen die zijn sporen heeft verdiend in uitputtende wedstrijden. Oosten wist zich te handhaven in de kopgroep van dertien die in de tweede helft van de koers ontstond. Arjan Mombarg uit Vorden, die 13e werd achter Oosten, viel hem bij. "Dit is een wedstrijd voor de Topcompetitie. Dat zijn allemaal van die lange moeilijke wedstrijden. We hadden een mooie koers, daar niet van. Er is veel aangevallen," aldus Mombarg, die zich niet onbetuigd had gelaten in de ontsnappingspogingen.
Eén van de vroege ontsnappingen was van de Vlaming Luc Bartholomeeussen, die een tijdlang in zijn eentje op kop reed, maar geen hulp kreeg vanuit het peloton. Een andere demarrage kwam van de Belgen Frank Fiers en Stijn Nauwynck, waarbij Arjan Mombarg en opnieuw Bartholomeeussen aansloten. Ook een poging was er van de latere nummers 1 en 2, Arjan Smit en Ingmar Berga, met nog ongeveer 25 km te gaan. Er kwam een hergroepering, maar in de laatste 10 km vertrok het tweetal opnieuw uit de grote groep, en nu definitief. Glenn Focke, de latere nummer 3, wist het gat in zijn eentje te overbruggen. "We wilden hem er best bij hebben, want hij doet altijd veel werk," zei Ingmar Berga, die eind oktober naar het WK in Venezuela vertrekt met Smit, Jan van Loon en Roy Boeve.
De sprint om de vierde plaats werd gewonnen door Vlaming Kenny Pierloot, vóór Frank Fiers en B-rijder Geert-Jan van der Wal uit Urk, die daarmee een speciale vermelding verdiende. "Dit was mijn mooiste wedstrijd van het seizoen. Misschien nog wel mooier dan het NK, omdat ik me zo goed kon handhaven tussen de A-rijders," zei de 17-jarige nationaal B-kampioen, die volgend jaar naar de A-categorie promoveert.
Arjan Smits eindzege in de landelijke World on Wheels-competitie was de vijfde op rij: een unicum. De vijfvoudig wegkampioen won acht van de vijftien etappes en boekte in totaal vijftien zeges in het seizoen. Sven Depoorter was blij met zijn tweede plaats in het eindklassement. "Ik heb een heel regelmatig seizoen gereden. Jammer genoeg had ik in de dagwedstrijden vaak vierde plaatsen. Daarom is deze podiumplek wel een beloning."
Bij de vrouwen, die dezelfde afstand reden, kwam de Vlaamse Vanessa Derous als eerste binnen, gevolgd door landgenotes Wencke Depoorter, Ann Thijs en Wendy Vallons.

B-, C-rijders en veteranen
Met zijn zesde plek tussen de A-rijders won Geert-Jan van der Wal afgetekend de B-wedstrijd. Tweede werd Henry Visscher uit Rouveen. "Geert-Jan reed zo sterk. Ik zag hem bij de ontsnapping van de A-rijders zitten. Toen wist ik dat de tweede plek vandaag de hoogst haalbare was," aldus Visscher, die derde werd in het eindklassement van de B-competitie. Derde van de dag was Durk Fabriek uit Haulerwijk ("Ik vond deze wedstrijd zwaarder dan de Bartlehiemtocht"), die op de tweede plaats in de eindrangschikking beslag legde.
Winnaar bij de veteranen werd Hans van Wijk uit Deest, vóór Niek Bravenboer uit Oud-Beijerland en plaatsgenoot Arie Rozendaal.
Bij de C-rijders werd Vlaming Kenneth Mercken als eerste genoteerd, landgenoot Andy Deceuninck als tweede en Gerard Haasjes uit Staphorst als derde.

Karin Verhoef, SBN

Meer info: www.skatebond.nl

E-mail: info@skatebond.nl

---
Over de Univé competities

Univé Verzekeringen, hoofdsponsor van de Skatebond Nederland (SBN), heeft haar naam verbonden aan twee grote nationale skeelercompetities: de Univé Topcompetitie, bestaande uit vijf grote marathons op de weg en de Univé World on Wheels (WOW), bestaande uit zestien 'rondjes om de kerk'. Het 'rondje om de kerk', afgekeken van het wielercriterium, is de traditionele vorm waarin in Nederland skeelerwedstrijden worden georganiseerd. Deze wedstrijden worden al ruim vijftien jaar met groot succes georganiseerd vooral in Oost- en Noord-Nederland, maar ook bijvoorbeeld in Purmerend en Westkapelle. Univé zorgt samen met de Skatebond Nederland voor animatie van het publiek rondom de WOW-wedstrijden. Ook wordt voorlichting gegeven over de skeelersport.

---
Over de Skatebond Nederland (SBN)

De SBN is in 1992 opgericht met het doel om structuur te bieden aan het groeiende aantal professionele skeelerwedstrijden, skeelertoertochten en skeelerverenigingen in Nederland. Sedert 1999 behartigt de SBN ook de belangen van de overige takken van de populaire skatesport, waaronder het recreatieve inline skaten en het aggressive skaten. NOC*NSF erkent de SBN als enige vertegenwoordiger van de skatesport in Nederland. Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ziet de SBN als een belangrijke partner in het bereiken van een veilige beoefening van de skatesport op de openbare weg. De SBN is aangesloten bij de Fédération Internationale de Roller Skating (FIRS) en de Conféderation Européenne de Roller Skating (CERS). Univé Verzekeringen is sedert 1998 hoofdsponsor van de SBN. Voor meer informatie zie www.skatebond.nl

---

---
Skatebond Nederland
www.skatebond.nl