Nieuw-Vlaamse Alliantie


N-VA maakt werk van rookvrij werk (21/09/03)

N-VA-Kamerlid Geert Bourgeois dient een wetsvoorstel in dat elke werknemer het recht garandeert op een rookvrije werkomgeving en een rookvrije ruimte voor de rust- en etenstijden. De N-VA speelt daarmee in op het pleidooi van de Vlaamse Kankerliga en het ACV en het, gewonnen, juridisch proces van een Vlaamse politieagent voor een rookvrije werkomgeving.

Vandaag stelt het Algemeen Reglement voor de Bescherming van de Arbeid (ARAB) dat de werkgever de noodzakelijke maatregelen moet nemen waardoor het rookgedrag tijdens het werk en tijdens de rust en etenstijden wordt afgestemd op de wederzijdse verwachtingen van de rokers en niet-rokers. Deze regeling gaat echter uit van een wederzijdse verdraagzaamheid, respect voor de individuele vrijheid en hoffelijkheid in plaats van de vrijwaring van de gezondheid van de niet-roker.

In de praktijk wordt er daarenboven niet altijd een even grote hoffelijkheid aan de dag gelegd. Daarom wil de N-VA elke werknemer het recht garanderen op een rookvrije werkomgeving evenals een rookvrije ruimte voor de rust- en etenstijden.

De werkgever wordt de verplichting opgelegd om hiertoe de noodzakelijke maatregelen te nemen.

Uit cijfers van de wereldgezondheidsorganisatie blijkt dat ongeveer 10% van de longkankers bij niet-rokers te wijten zouden zijn aan de blootstelling aan sigarettenrook in de directe omgeving. Passief roken vertoont daarenboven een oorzakelijk verband met hart- en vaatziekten, en met ademhalingsziekten.

Zowel actief als passief roken heeft daarnaast ook economische gevolgen: inkomensderving, werkverzuim en oplopende medische kosten. Nederlandse en Amerikaanse studies ramen de kosten voor de medische uitgaven van roken op 7 % van het totale budget van de ziekteverzekering.

Volgens de N-VA is het dan ook niet meer dan normaal dat elke werknemer wettelijk beschermd wordt tegen andermans rookgedrag.

Auteur:
Geert Bourgeois, Kamerlid, algemeen voorzitter
Nieuw-Vlaamse Alliantie

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be