Persbericht

Felbevochten podiumplaats voor Ferdinand Kool

Spa-Francorchamps (B)/Oudenbosch, 21 september 2003 - Ferdinand Kool (Oud-Beijerland) heeft goed gepresteerd tijdens de twaalfde en dertiende race van de Habo DaCosta Formule Renault 2000 op het circuit van Spa-Francorchamps. De coureur uitkomend voor MP Motorsport beëindigde de races als derde en vierde en deed daarmee goede zaken voor het algemeen klassement. Hij kan nog tweede in de eindstand worden! Olivier Tielemans (Weert) kende een minder voorspoedig weekeinde. Door een motor die onvoldoende vermogen leverde kon Olivier niet het tempo rijden dat we van hem gewend zijn. Hij eindigde desondanks als zesde en zevende.

Het voorlaatste raceweekeinde van de Habo DaCosta Formule Renault 2000 vond plaats op het bloedhete circuit van Spa-Francorchamps in de Belgische Ardennen. Tijdens de enige kwalificatietraining op zaterdag stelde Ferdinand Kool de vijfde startpositie veilig. "Op nieuwe banden krijg je hier maar één kans om een goede tijd te zetten, tijdens de tweede ronde hebben de banden hun beste tijd al gehad. Het lukte mij niet om in die ene ronde een toptijd te zetten", aldus Ferdinand. "Voor de race ben ik goed gestemd. Mijn auto is goed, de motor is prima én ik heb nog twee nieuwe banden. Van de zes banden die wij ieder raceweekeinde krijgen, heb ik maar één set van vier stuks gebruikt."
Olivier Tielemans kampte met veel pech. "Ik merkte gisteren (vrijdag, red.) tijdens de vrije trainingen dat mijn motor onvoldoende vermogen leverde. Het team heeft toen, tussen twee trainingen in, een nieuwe motor gemonteerd", blikte Olivier terug. "Het is een gloednieuwe motor, die ik eerst nog moet inrijden. Daar ben ik nu mee bezig, daarom kwam ik niet verder dan de achtste startpositie." Tielemans kreeg dus geen kans om te laten zien hoe snel hij is op dit circuit. "Tijdens de eerste vrije training op vrijdag reed ik de derde tijd van het veld, vorig jaar was ik hier tijdens een race van de Formule Renault 1600 de snelste in de tijdtraining", somde hij op. "Ik weet dat er meer had ingezeten, maar het is niet anders."

In de eerste, op zaterdag verreden race werd Ferdinand Kool vierde. "Ik was aanzienlijk sneller dan Ton Strous jr. die voor mij reed, maar ik kon er niet langs", blikte hij op zijn race terug. "In de beginfase van de race reed ik het gat met Strous snel dicht. Het lukte mij niet om hem op een nette manier te passeren. Jammer, want ik had hier mijn derde podiumplek van het seizoen kunnen behalen." Ferdinand reed de op twee na snelste raceronde en kwalificeerde zich daarmee voor de derde startpositie voor de race op zondag. Hij kwam maar 0,005 seconde tekort op Yelmer Buurman, die de tweede tijd reed!
Olivier Tielemans eindigde op de zevende plaats. "Er zat niet meer in, mijn motor levert onvoldoende vermogen. Ik voelde mij een Minardi in het veld."

Ferdinand Kool lag in de tweede race van het weekeinde van start tot finish op de derde plaats. Hij moest hard werken om zijn (podium)plek binnen te halen. "Ik werd in het begin van de race van achteren aangereden door Ton Strous jr., daarbij raakte mijn achtervleugel ontzet. Met die kromme spoiler verloor ik veel snelheid in de snelle bochten." Daardoor kon zijn achtervolger Giedo van der Garde vrij gemakkelijk naderbij komen en de aansluiting vinden. Ferdinand slaagde er echter in om zijn derde plaats met succes te verdedigen. "Op het podium belanden is altijd leuk, maar vandaag ben ik extra blij omdat ik echt alles heb moeten geven om Giedo achter mij te houden", aldus de zeer tevreden coureur.

Olivier Tielemans kampte nog steeds met een tekort aan motorvermogen. Hij beleefde een hectisch moment toen de achter hem rijdende Ron Marchal zich over zijn achterwiel lanceerde. De auto van Marchal raakte zwaar beschadigd, maar Olivier kon als door een wonder met een vrijwel onbeschadigde auto zijn race uitrijden! Tielemans werd uiteindelijk zesde.

Uitslag race 1: HaboDacosta Formule Renault 2000

Zaterdag 20 september 2003, Spa-Francorchamps
1. Paul Meijer, 11 ronden in 26:25.787;
2. Yelmer Buurman op 10,596;
3. Ton Strous Junior op 11,849;
4. Ferdinand Kool op 12,276;
7. Olivier Tielemans op 25,557

Uitslag race 2:
Zondag 21 september 2003
1.Paul Meijer, 11 ronden in 26:27.314;
2. Yelmer Buurman op 7,735;
3. Ferdinand Kool op 11,391;
6. Olivier Tielemans op 46,077

Stand na 13 races:
1. Paul Meijer 199 punten;
2. Ton Strous Jr 158 ;
3. Giedo van der Garde 151;
4. Ferdinand Kool 140;
7. Olivier Tielemans 98

---

Voor de redactie,