Ministerie van Buitenlandse Zaken

Ministerie van Buitenlandse Zaken
Persbericht

Datum: 22 september 2003

95 miljoen dollar voor wederopbouw Afghanistan

Nederland draagt dit jaar en de komende 3 jaar tenminste 95 miljoen dollar bij aan de wederopbouw en ontwikkeling van Afghanistan. Dit heeft Minister van Ardenne vandaag bekend gemaakt tijdens een internationale bijeenkomst van donoren met de Afghaanse regering in Dubai. 'De internationale gemeenschap moet betrokken blijven bij de wederopbouw in Afghanistan. Daarom vind ik het belangrijk om nu voor meerdere jaren onze steun uit te spreken, en onze betrokkenheid te tonen', aldus van Ardenne. Ze hoopt met deze bijdrage ook andere donoren te stimuleren om hun middelen voor meer jaren toe te zeggen.

De bijdrage wordt ter beschikking gesteld via het Afghanistan Reconstruction Trust Fund (ARTF). Nederland blijft hiermee een van de belangrijkste donoren van dit fonds. Tijdens de internationale bijeenkomst van donoren heeft de Afghaanse regering een overzicht gegeven van de situatie in het land en de middelen die het denkt nodig te hebben om verder te kunnen gaan met de wederopbouw en ontwikkeling. Voor 2004 verwachten de Afghaanse autoriteiten ca. 250 miljoen dollar voor dit fonds nodig te hebben. Dit is ongeveer gelijk aan het bedrag voor 2003.

Van Ardenne heeft tijdens de bijeenkomst ook aandacht gevraagd voor de verkiezingen, die naar verwachting medio juni 2004 zullen plaatsvinden. '' Het is niet alleen belangrijk het wederopbouwproces te blijven steunen, maar ook om goed bestuur, een proces van democratisering op gang te krijgen.'' Voor het voorbereiden van de verkiezingen is ca. US 95 miljoen dollar nodig. Van Ardenne heeft aangekondigd dat ook Nederland hier een bijdrage aan zal leveren.

Het Afghanistan Reconstruction Trust Fund opgericht om ervoor te zorgen dat alle hulpbijdragen zoveel mogelijk via een kanaal aan de Afghaanse autoriteiten ter beschikking komen. Nederland is een groot voorstander van het kanaliseren van middelen via het fonds. De Afghaanse autoriteiten hebben via dit fonds zeggenschap over de besteding van de middelen. ''Op deze wijze draagt de Afghaanse regering zelf verantwoordelijkheid voor de besteding van middelen en kan het zelf het voortouw nemen in de wederopbouw en ontwikkeling van het land. Dat is belangrijk om de Afghanen het gevoel te geven dat hun toekomst in hun eigen handen ligt, in plaats in die van de donorgemeenschap'', aldus van Ardenne.

De Afghaanse overheid gebruikt de middelen uit dit fonds om de eigen begroting te financieren, waaronder ambtenarensalarissen, terugkeer van Afghanen, en uitvoering van wederopbouwprojecten in verschillende sectoren zoals onderwijs en gezondheidszorg.

Naast deze bijdrage voor wederopbouw kondigde Van Ardenne aan dat Afghanistan in aanmerking zal blijven komen voor humanitaire hulp van Nederland, indien nodig. In 2001 en 2002 heeft Nederland in totaal 139 miljoen dollar uitgetrokken voor hulpverlening aan Afghanistan, waarvan 63 miljoen dollar bijgedragen aan de wederopbouw en ontwikkeling (40 miljoen via het ARTF en 23 miljoen via andere multilaterale kanalen) en 76 miljoen dollar aan humanitaire hulp.

Minister van Ardenne woont op dit moment de jaarvergadering bij van de Wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds, die in Dubai plaatsvindt.