Gemeente Zoetermeer

Autovrije dag in Zoetermeer: veel activiteiten

Er is dit jaar veel activiteit rondom de autovrije dag in Zoetermeer. Zo staan er onder meer een hardloopwedstijd, een fietstocht en een spelletjesmiddag op de planning voor zondag 21 september. Daarnaast zijn er gedurende de hele week verschillende activiteiten.

De autovrije dag is waarschijnlijk het bekendste onderdeel van de Week van de Vooruitgang. Deze hele week, van 16 tot en met 22 september, staat in het teken van duurzame mobiliteit. In allerlei steden in heel Europa worden activiteiten georganiseerd om de problemen van het groeiende autoverkeer onder de aandacht te brengen en om te laten zien dat het anders kan.
Want de manier waarop wij ons verplaatsen heeft niet alleen grote gevolgen voor ons milieu, de veiligheid en leefbaarheid in de wijken en steden, maar ook voor onze gezondheid.

Naast de autovrije dag op 21 september is er op woensdag 17 september aandacht voor het naar school brengen en van school halen van kinderen door de ouders. Freek de Jonge gaf het probleem al eens als volgt aan: "Komen de ouders de kinderen in hun auto's van school halen, want het is voor de kinderen veel te druk om alleen in het verkeer naar huis te lopen. En waarom is het veel te druk? Omdat de ouders de kinderen in hun auto's van school komen halen!" Op deze woensdag worden de prijswinnaars bekend gemaakt van de teken- en opstelwedstrijd die de gemeente heeft uitgeschreven onder alle scholieren van de basisscholen in Zoetermeer. Het thema van de wedstrijd is "Stad zonder auto's". Hoe ziet de stad eruit als er (een dag, of een week, of helemaal) geen auto's rijden? Wat kun je dan allemaal doen? En wat niet? Op vrijdag 19 september vervolgens, komt wethouder Ton Roerig de drie winnaars persoonlijk feliciteren.

Eveneens op woensdag 17 september is er de mogelijkheid om in het Gezond Milieuhuis Zoetermeer mee te doen aan een knutselmiddag. Kinderen kunnen zich aanmelden om van een bouwpakket een fietser op zonne-energie te knutselen. De activiteit vindt plaats tussen 13.30 en 16.00 uur. Opgeven kan bij de beheerder van het huis, Catharina de Bruin, op telefoonnummer 06 1138 7963. De kosten bedragen 10,-.

Zondag 21 september is dan de autovrije dag zelf. Hardloopvereniging de Road Runners heeft een voorstel gedaan voor het organiseren van een hardloopwedstrijd in Zoetermeer. Op dit moment wordt de vergunningaanvraag behandeld. Zodra de gemeente groen licht geeft kunnen de posters worden gedrukt en kan de promotie voor de wedstrijd echt starten.
De SP organiseert op de zondag een fietstocht. Ook hierover volgt op een later moment meer informatie. Op de Voorweg worden door het Vrijetijdscentrum, Ballorig en Stadsboerderij het Buitenbeest allerlei leuke kinderactiviteiten georganiseerd. Van 9.00 - 15.00 uur zal de Voorweg afgesloten worden voor verkeer en worden omgetoverd in een feestelijke straat met onder andere spelletjes, knutselactiviteiten, een luchtkussen en nog veel meer. Een goede reden dus om even langs te komen op de Voorweg!

In aanvulling op de Week van Vooruitgang organiseert het stadsgewest Haaglanden in de week van 22 t/m 26 september de Schoolbrengweek Haaglanden met aandacht voor de veiligheid in het verkeer en specifiek rond de school. Ouders worden opgeroepen de auto te laten staan en de kinderen op de fiets of lopend naar school te brengen. Scholen worden verzocht in de week van 15-19 september folders over de actie uit te delen. In Zoetermeer doen ca. 15 scholen mee.

Meer informatie over de Week van de Vooruitgang vindt u op de gelijknamige website: www.weekvandevooruitgang.nl. De komende weken volgt er regelmatig meer informatie op de Stadsnieuwspagina in het Streekblad.

Laatste wijziging: 01-09-2003