Ministerie van Financiën

Persbericht

PERS-2003-202

Den Haag, 1 september 2003

IMF-vergadering in teken van economische ontwikkelingen en armoedebestrijding

Op 21 september 2003 zal in Dubai een vergadering plaatsvinden van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank. De belangrijkste onderwerpen zijn de IMF-voorspellingen over de wereldeconomie, de zogenaamde World Economic Outlook en de inzet van het IMF en de Wereldbank bij de armoedebestrijding. Dit blijkt uit de geannoteerde agenda die vandaag naar de Tweede Kamer is verzonden.

Het IMF heeft de Millenium Development Goals (MDG) onderschreven waar onder andere in gesteld wordt dat de armoede 50% minder moet zijn in 2015. Het IMF draagt op allerlei manieren bij aan armoedebestrijding. Zo worden bijvoorbeeld steeds vaker armoedeanalyses uitgevoerd. Tevens moeten de leenvoorwaarden overeenkomen met de door het kredietvragende land gevoerde armoedestrategie. IMF en Wereldbank stellen een PRSP (Poverty Reduction Strategy Paper) als eis aan ontwikkelingslanden om in aanmerking te komen voor een kredietverstrekking. De Wereldbank is zelf bovendien nauw betrokken bij de opstelling ervan.

Het IMF bevordert een solide macro-economisch beleid door het geven van beleidsadviezen en financiële adviezen, het verstrekken van technische assistentie, het uitvoeren van surveillance-activiteiten en het participeren in het HIPC-schuldkwijtscheldingsinitiatief (Highly Indebted Poor Countries). De beleidsmatige en financiële ondersteuning door het IMF vindt plaats in de vorm van Poverty Reduction and Growth Facility (PRGF), het instrument van het IMF voor armoedebestrijding.

Critici menen dat IMF-steun de armoede in een land vaak niet ten goede komt. Maar het blijkt dat de begrote uitgaven aan gezondheidszorg en onderwijs in landen met een IMF-programma sterk stijgen zowel in percentage van BBP, als aandeel van het totale overheidsbudget en per hoofd van de bevolking. Het IMF-programma draagt er daarnaast ook aan bij dat de particuliere sector weer vertrouwen krijgt en bereid is te investeren. De rol van de particuliere sector bij crisissituaties is voor Nederland een belangrijk onderwerp dat aan bod zal komen.

De Nederlandse vertegenwoordiging komt in de vergadering met een oordeel over het wisselkoersbeleid van China. China moet haar munteenheid revalueren en zo een bijdrage leveren aan een meer evenredige verdeling van de aanpassingslast van de dollar en het risico verminderen op financiële onevenwichtigheden in China met mogelijke internationale uitstralingseffecten.

Tegelijkertijd wil Nederland extra aandacht voor de door de IMF gemaakte algemene beoordeling van de economische ontwikkelingen en het beleid van een specifiek land, zogenaamde IMF-surveillance. Dit zou minder vrijblijvend moeten zijn en nieuwe kredietverleningen moeten meer afhankelijk worden van de mate waarin eerdere aanbevelingen zijn overgenomen.

De onderwerpen die in de vergadering in Dubai ook nog aan orde komen zijn het voorkomen en oplossen van financiële crisissituaties en de rol van het IMF in de lage-inkomenslanden. Ook zullen de vastgestelde quota's en de mate van vertegenwoordiging en de voortgangsrapportage over de handel de revue passeren.

U vindt de geannoteerde agenda via het volgende Internet-adres:

http://www.minfin.nl/BFB03-1283.doc

Algemene informatie over IMF en Wereldbank vindt u op de websites van deze organisaties:

http://www.imf.org

http://www.worldbank.org