Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Opnieuw groots Fietsfeest in Tilburg

8 september 2003

Zondag 21 september 2003 vindt in en rondom het Wilhelminapark in Tilburg voor de vierde keer het Fietsfeest plaats. De organisatie verwacht zo n 10.000 bezoekers. Tot de hoogtepunten voor het publiek behoren dit jaar:


· Demonstratie van Fietsenmolen. Erg bijzondere fietscarrousel voor zes personen van Tilburgs kunstenaar Guus Voermans.


· Optreden Juliana Bicycle Team. Deze kunstrijwielvereniging bouwt levende piramides, die al fietsend tot stand komen. Een van de volwassen leden rijdt rond op, het kleinste fietsje van Europa. Tijdens de finale worden negen eenwielers gebruikt, variërend in hoogte van 30 centimeter tot 5 meter. Het absolute slotnummer is een piramide van maar liefst 6 meter hoog.


· Rug-aan-rug-ligtandem. Ligtandems zijn comfortabel en je kunt er hard op fietsen (met twee keer zo hoge snelheden dan bij recht-op-fietsen ). Bijzonder aan het exemplaar op het Fietsfeest, is dat de berijders met de ruggen naar elkaar toe zitten. Eéntje gaat dus steeds achteruit. Dat moet u een keer meegemaakt hebben. Er zijn ook diverse gewone ligfietsen uit te proberen.


· Tour-de-France-Quiz. Bent u een kenner van de Tour de France? Weet u bijvoorbeeld nog wie de ronde won in 1972? En hoe vaak Joop Zoetemelk als tweede eindigde? Doe dan mee met een unieke kennisquiz over s werelds grootste wielerspektakel gepresenteerd door Tilburgs topcabaretier Frank van Pamelen.


· Prachtige dialezingen. Tilburger Paul Spapens vertelt onder meer over zijn fietstocht naar Jeruzalem en Fred van Eck toont beelden van zijn fietstocht naar Rome. Voor liefhebbers van grote vakantietochten is er ook een reünie van hen die fietsend naar Santiago de Compestella gingen en Tilburgs grootste fietsavonturier wordt bekend gemaakt.


· Demonstraties van freestyle flatland BMX ers. Een groep fietsers die originele en acrobatische trucs uithaalt. De flatlanders springen over het frame van de eigen fiets en draaien razendsnel in het rond op het achterwiel. Alle trucs gebeuren al rijdend zonder met de voeten de grond te raken.


· Demonstratie BMX dirt jump. Sprongen mogelijk tot 3 meter hoog.


· Het Fietsfeest denkt ook aan de allerkleinsten. Speciaal voor alle jongens en meisjes van 4 tot 7 jaar ontstaat er in het Wilheminapark een heus kinderfietsdorp. Met straten, kruispunten, verkeerslichten en verschillende verkeersborden. En een brug. Kinderfietsjes zijn aanwezig, met en zonder zijwieltjes. Uw zoon of dochter mag ook rondtouren op het eigen fietsje. De iets oudere kinderen kunnen zich uitleven aan het schilderen van een oude fiets. Het Fietsfeest zorgt voor fietsen, voor verf en voor gepaste kleding. Aan het einde van de dag zijn er prijsjes voor de mooist beschilderde fietsen.


· Demonstraties Be One Mountainbike Trial team. Doel bij mountainbike trial is het afleggen van een obstakelparcours, zonder met de voeten de grond te raken. Hierbij wordt gebruik gemaakt van evenwichtstechnieken en spectaculaire sprongen. Onder begeleiding van het Be One Trial team kunt u zelf ook een trialfiets uitproberen.

Het Fietsfeest begint om 11 uur en eindigt om 17 uur. Het Fietsfeest, Tilburgs invulling van de autovrije dag, is het enige evenement in zijn soort dat in 2003 in Nederland wordt gehouden en is een initiatief van het Fietsforum Tilburg, een uniek samenwerkingsverband van onder meer gemeente, winkeliers, Fietsersbond, milieuvereniging en rijwielhandel. Gezamenlijk hebben zij tot doel het fietsen in Tilburg te stimuleren.

Fietsen als avontuur

Fietsen is avontuurlijk. En dat avontuur komt op vele manieren tot uiting. De organisatie wil dat avontuur in al haar verschijningsvormen aan het publiek tonen. Fietshandelaren, fietsfanaten, performers op de fiets en organisaties die producten en diensten leveren op het gebied van fietsen, allen zijn ze aanwezig op het Fietsfeest. In totaal zijn er ruim 50 activiteiten te bekijken en uit te proberen. Daaronder ook live muziek en sfeervolle terrassen. Bij goed weer verwacht de organisatie meer dan 10.000 bezoekers.

Het Fietsfeest wordt mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Tilburg, Van de Wijgert Houtrecycling, Expert-John Doreleijers, Assurisk, Magma Media en Be One.

Voor vragen, meer informatie en voor beeldmateriaal kunt u contact opnemen met:

Michel Jehae, voorzitter Fietsforum

E: mjehae@hotmail.com

T: 06-29040861

Fietsersbond, Postbus 2828, 3500 GV Utrecht, tel. 030-2918171