Gemeente Abcoude


21 september: autovrije zondag in Abcoude

De Europese Commissie heeft 21 september tot autovrije dag uitgeroepen. Deze bijzondere dag is onderdeel van de Week van de Vooruitgang, die loopt van 16 t/m 22 september. Ruim 145 Nederlandse gemeenten doen hieraan mee: in het hele land worden activiteiten georganiseerd en delen van het centrum afgesloten voor het gemotoriseerd vervoer.

Ook Abcoude wordt autoluw op zondag 21 september. Een dag dat het stil is op straat, omdat inwoners en bezoekers ervoor kiezen om met de fiets, lopend of met het openbaar vervoer naar het dorp te komen. Dit gebeurt overigens op vrijwillige basis: de gemeente sluit op deze zondag alleen t Markvelt af, de Hoogstraat blijft bereikbaar voor alle vervoer. Wel wordt verzocht om de auto zo veel mogelijk thuis te laten.

Abcoude Fietst!

Milieudefensie organiseert in samenwerking met de Gemeente Abcoude s middags een feestelijk en informatief programma, rond het thema Abcoude Fietst!. Bezoekers kunnen op t Markvelt allerlei bijzondere fietsen bewonderen en uitproberen (identiteitsbewijs inleveren als onderpand). De Amsterdamse fietstaxi verzorgt tegen een speciaal autovrij-tarief van 50 ct ritjes door het dorp. Abcouder en Amsterdamse koren brengen (fiets)liederen ten gehore, en Ed Koomen verzorgt rinkelende voorstellingen voor jong en oud met als titel de bel en de bandenplakshow. Voor de kinderen is er een ballonnenwedstrijd met een fietscomputer als prijs.

Debat over verkeersveiligheid rondom scholen

Aan het einde van de middag, van 16.15 tot 17.30 uur, vindt in het Trefpunt (Kerkstraat 23) een debat plaats over verkeersveiligheid rondom scholen. Onder leiding van Tjebbe de Boer kunnen bezoekers in debat gaan met wethouder Ton de Roode, de heer Hazebroek (vertegenwoordiger 3VO) en vertegenwoordigers van ouders van schoolgaande kinderen over knelpunten in de verkeersveiligheid rondom scholen. Uiteraard zullen de panelleden en aanwezige bezoekers ook worden uitgedaagd oplossingen aan te dragen. U bent van harte uitgenodigd aan het debat deel te nemen!Week van de Vooruitgang Van 16 tot en met 22 september 2003 worden in Europa allerlei leuke activiteiten georganiseerd om de problemen van het groeiende autoverkeer onder de aandacht te brengen. En vooral om te laten zien dat het anders kan en moet. Abcoude doet ook mee aan de Week van de Vooruitgang. Want de manier waarop wij ons verplaatsen heeft niet alleen grote gevolgen voor ons milieu, de veiligheid en leefbaarheid in onze wijk maar ook voor onze gezondheid.

Meer weten?

Kijk op de website www.weekvandevooruitgang.nl voor een compleet overzicht.

---

12 september 2003