Ingezonden persbericht

Stichting Nijmeegse Orgelkring
PERSBERICHT

Nijmegen, 12 september 2003-09-12

Alice in Orgelland

Kinderconcert speelse kennismaking met beroemd kerkorgel

NIJMEGEN - Op zondag 21 september om 15.00 uur is er in de Sint Stevenskerk een gratis kinderconcert speciaal voor kinderen in de lagere schoolleeftijd en hun ouders. De Nijmeegse organisten Berry van Berkum, Joost Langeveld en Jetty Podt brengen met een spannend verhaal het beroemde Königorgel van de Stevenskerk op een speelse manier tot leven. Het kinderboekenfiguur Alice in Wonderland beleeft allerlei avonturen op haar dwaaltocht door Orgelland. Haar tocht door het binnenste van het orgel is doorspekt met live orgelmuziekimprovisaties. De kinderen mogen zelf een steentje bijdragen aan deze muziek.

Van binnen is een orgel min of meer te vergelijken met een dicht beplant bos. In dat bos staan alleen geen bomen, maar duizenden fluiten: kleine, grote, dikke en dunne. En uit al die fluiten komt muziek die een organist, net als een pianist, op een klavier met witte en zwarte toeten speelt. In het spannende verhaal Alice in Orgelland heeft de kinderboekenfiguur Alice in Wonderland (gespeeld door Marianne Dom van 't Spijker) zojuist de toren van de Stevenskerk beklommen. Een open deurtje in de toren wekt haar nieuwsgierigheid. Ze stapt naar binnen en⤦..valt heel diep naar beneden. Bijgekomen merkt ze dat ze in een bos van orgelpijpen is terechtgekomen. Ze probeert in het doolhof aan fluiten de weg naar buiten te vinden, wanneer het orgel plotseling tot leven komt. De orgelpijpen worden levende wezens. Varkentje Vox, ofwel de vox humanafluit, laat Alice horen hoe mooi hij kan zingen. Van Kwismaster Kwint moet Alice meespelen in zijn beroemde kwis, Raden Maar. Alice mag niet verder lopen eer ze het kinderliedje in een gespeelde improvisatie heeft geraden. Brombeer Bombarde, de bombardepijp, wordt verstoord wakker uit een diepe slaap. Zo komt Alice nog veel meer muzikanten tegen, zoals Bart Balg en de schurk Robby Rugwerk. Zij laten Alice van allerlei muzikale opdrachten uitvoeren. De kinderen uit het publiek mogen Alice daarbij een handje helpen. Meezingen, liedjes raden, en de twee organisten helpen bij een orgelimprovisatie.

Alice in Orgelland wordt gepresenteerd door Jetty Podt, Berry van Berkum en Joost Langeveld verzorgen de orgelimprovisaties en Marianne Dom van 't Spijker speelt de rol van Alice.
De organisten en Alice touren al enige tijd met dit kinderconcertprogramma door het hele land. Met Alice in Orgelland laten kinderen op een speelse wijze kennismaken met het kerkorgel. Een kerkorgel is immers een instrument waar kinderen niet zo gauw mee in aanraking komen. Terwijl het vanwege de omvang juist wel enorme indruk maakt en verbazing oproept. Ziet een kind voor het eerst een kerkorgel, dan klinkt vaak als reactie: ''Kan je daar echt in je eentje op spelen?'

Noot voor de pers: voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jenneke van de Streek: 030-2320657 (overdag) of 024-3788696 (avond) of Joost Langeveld: 024-3226360