Provincie Overijssel

Fietstocht streekcultuur 'Weidse Wieden'

Fietsen door de weide velden van Overijssel kan verademend werken op het gemoed van een argeloze passant. De felle lucht en ferme wolken omlijsten de uitgestrekte weidsheid van de Tuin van Nederland. Geen toepasselijker decor denkbaar om streekcultuur te etaleren, zeker als het gaat om de invulling van de jaarlijks terugkerende cultuurfietstocht waar de provincie Overijssel 4800 euro subsidie in steekt.

Op 21 september zulllen de Polder Mastenbroek, het IJssellandsschap en het Zwarte water gebied het schouwtoneel zijn van trage linten trappende cultuurliefhebbers die langs de IJssel door Spoolde, 's Heerenbroek, de Mastenbroekerpolder en het Zwarte Water worden geleid.

Streekgehalte

De IJsselacademie, Najade NatuurCultuur Projecten en Greaves & Partners organiseren de fietstocht die dit jaar als thema Wiedse Weiden heeft meegekregen. Deelnemers aan de fietstocht kunnen onderweg kijken en luisteren naar verhalen, muziek, gedichten en kunst. Onderweg is er een mix van karakteristieke en onverwachte plekjes met verrassende muziek, gedichten, beeldende kunst, acrobatiek en circusacts.

Met een knipoog naar het thema Wiedse Weiden laten artiesten en kunstenaars de deelnemers het landschap zien met hun teksten, kunst, muziek en acteerprestaties. Een belangrijke doelstelling van het project is het laten zien en ervaren van de waarde van natuur, landschap en cultuur van deze streek.

De tocht gaat langs opvallende locaties, zoals een Dijk Van Een Huis in Spoolde en de Marietje-Sietske Hoeve in de Mastenbroekerpolder. Ook de Zuivelfabriek in s-Heerenbroek en Vitens in Zwolle zijn in de route opgenomen. Daarnaast is er een aantal locaties in de open lucht te bezoeken, zoals de Dijkweide bij Hendrix aan de Botterweg en een viaduct aan de Ruimzichtweg. Vier uitspanningen en restaurants zijn tevens startpunten: Schapenmelkbedrijf Van Assen, Het Engelse Werk, 't Zalkerveer te 's Heerenbroek en de Dierenweide Stadshagen.

Aanplak Harrie

Voor muzikaal vertier zorgen o.a. Tourdion, Aanplak Harrie, Eric Harteveld, Muppetstuff, Gerard Buisman, Sør Trekzak en Tied zat. Een theatrale bijdrage leveren o.a. Stichting Suus, Theatergroep Blz. 15 en Stan Fritchy. Daarnaast is er dans van Emiel Smulders en Carin Schrader, Acrogym van Dries Kelderman en zijn Troep, Circus door Polderpech, en een modeshow door Adrie Jongsma. Op verschillende locaties is beeldende kunst te bewonderen, zoals sierraden door Hanne Ruiter, schilderijen en keramiek van Roely Aalbers en Keramiek van Thea Zoet.

Deelname en voorverkoop

Op 21 september zijn deelnamebewijzen te koop bij:
* Schapenmelkbedrijf Van Assen,
* Het Engelse Werk,
* t Zalkerveer te s Heerenbroek
* Dierenweide Stadshagen.

Deelnamekosten: Euro 3,- per persoon.

Voorverkoop: Euro 2,-- per persoon

Kinderen tot 16 jaar: gratis.

De voorverkoop is op 1 september gestart bij de VVV's van Zwolle, Kampen en Hattem.

Meer informatie:

IJsselacademie, Hanneke van Vilsteren © 2003 Provincie Overijssel