Gemeente Eindhoven

Persbericht: 26 juni 2003, no. 116

Buurtorganisaties ontvangen bijdrage voor activiteiten

Autovrije zondag dit jaar op 21 september

De stadsdeelkantoren roepen ook dit jaar weer alle buurtorganisaties en bewoners in Eindhoven op om op autovrije zondag 21 september op of rondom de straat activiteiten te organiseren. De stadsdeelkantoren ondersteunen de deelnemende organisaties met geld ( 450,- per organisatie), het aanvragen van vergunningen en het afzetten van de weg.

Voor de gemeente Eindhoven is de autovrije zondag sinds 2000 een jaarlijkse actiedag. Een dag waarop op straat op een directe manier aandacht wordt gevraagd voor bewust omgaan met mobiliteit, overbodig gebruik van de auto en veiligheid op straat.

Aanmelden
Buurtorganisaties en bewoners worden opgeroepen om in hun buurt op straat activiteiten te organiseren waardoor de straat afgesloten moet worden voor het autoverkeer. Activiteiten als een wandel- of fietstocht, speeldag, fietsversierwedstrijd, ponyrijden, kindertekenwedstrijd of buurtfeest. Het doet er niet toe wat: als het maar op straat is en de activiteiten (mede) in het teken staan van bewust omgaan met mobiliteit.

De stadsdeelkantoren ondersteunen daarbij. Met geld en met vergunningen. Belangstellenden kunnen contact opnemen met het stadsdeelkantoor in hun eigen stadsdeel of bellen naar de infolijn van de stadsdeelkantoren (040 238 60 00). Eind juni hadden zich in Eindhoven al een tiental organisaties aangemeld.

Skate Parade
De stadsdeelkantoren organiseren zelf op 21 september twee grote evenementen: het stedelijke evenement Montgomery Skate Parade en in Gestel het slotevenement van Gestelse Gezichten.

De Montgomery Skate Parade vindt plaats op een deel van de Veldmaarschalk Montgomerylaan. Het gedeelte tussen Ring en Europalaan is van 11.00 tot 17.00 uur behalve skategebied (demonstraties e.d.) ook de plaats waar bijvoorbeeld hiphopbandjes optreden en kinderactiviteiten plaatsvinden. Een eigentijdse kijk op streetlife.

In Gestel rondom het kunstwerk Swing op de Karel de Grotelaan wordt het thema autovrij tijdens de Gestelse gezichten op verschillende manieren vormgegeven: straatsport, optredens, scoutingactiviteiten e.d.

Succes vorig jaar
Vorig jaar hadden maar liefst 41 buurtorganisaties deelgenomen aan autovrije zondag. Met succes. Want naast het uitdragen van de gedachte bewust om te gaan met het gebruik van de auto, werden ook de sociale contacten in de buurt versterkt.

Op Europees niveau is de autovrije dag jaarlijks gepland op een vaste datum: 22 september. De gemeente Eindhoven heeft ervoor gekozen hiervan af te wijken en vast te houden aan een zondag. Dit besluit is mede gebaseerd op de vorig jaar gehouden evaluaties, de resulaten van de enquête onder deelnemende buurtorganisaties en het feit dat ook landelijk gekozen is voor zondag 21 september.

Week van de Vooruitgang
De autovrije dag maakt dit jaar deel uit van een nieuw initiatief: de Europese mobiliteitsweek, die in Nederland de naam Week van de Vooruitgang heeft gekregen.

Van 16 tot en met 22 september vinden activiteiten plaats waarbij duurzame mobiliteit centraal staat. De gemeente Eindhoven is nog aan het bekijken in hoeverre zij kan aansluiten bij deze week. De landelijke organisatie ervan is in handen van Milieudefensie, 3VO, ROVER, Stichting voor Gedeeld Autogebruik en het samenwerkingsverband tussen Fietsersbond, COS Nederland en NIGZ.

Onder het motto wie verder denkt kan alle kanten op roepen de organisaties gemeenten én bewoners op een week lang groen licht te geven voor fietsen, lopen, openbaar vervoer en autodaten. De activiteiten moeten tot doel hebben mensen bewuster te maken van de mogelijkheden die er zijn om zich op een meer milieubewuste, veilige en gezonde manier te verplaatsen.

© 2003 Gemeente Eindhoven