Gemeente Enkhuizen

Week 38: Themamiddag 'Kritisch autogebruik'

Zondag 21 september aanstaande organiseren de gemeente Enkhuizen en Milieu Educatie Centrum (MEC) De Witte Schuur de themamiddag Kritisch Autogebruik.

Doel van deze middag is het peilen van de voor- en nadelen van een autoloze dag in Enkhuizen. Inleidend hierop vinden er lezingen plaats over alternatieve vormen van autogebruik. De aanvang van de themamiddag is 13.30 uur in MEC De Witte Schuur, Wilhelminaplantsoen 2 te Enkhuizen. De toegang is gratis. Wethouder Herman Bode, dagvoorzitter, nodigt een ieder van harte uit deze middag bij te wonen.

In het eerste deel van de middag wijden drie sprekers uit over de onderwerpen Autodating, Cooldriving/Het Nieuwe Rijden en Autovrije dagen in Nederland.

Na de pauze vindt onder leiding van oud-wethouder Joop Knukkel een discussie plaats met als hoofdvraag: Is een autovrije dag in Enkhuizen haalbaar. Voor de discussie zijn uitgenodigd: Aleid Groothoff van de Landelijke Organisatie Autovrije Zondag; Jacco Domburg van de PvdA en tevens namens de buurtorganisaties; Theo Teunen van Verenigd Links; Elly Dangermond raadslid namens de VVD en Rob de Jong voorzitter Ondernemersfederatie Enkhuizen (OFE).

Programma

13.30 uur Ontvangst met koffie/thee

14.00 uur Welkomstwoord van dagvoorzitter wethouder Herman Bode

14.10 uur Lezing: Autodating, door Henry Mentink, initiatiefnemer en voorzitter Coöperatieve Vereniging Wheels4all uit Bovenkarspel en directeur Gedeeld Autogebruik.

14.35 uur Lezing: COOL Driving en Het Nieuwe Rijden, door Kees Hoogendijk, waarnemend directeur Business for Climate.

15.00 uur Lezing: Autovrije dagen in Nederland, door Aleid Groothoff, voorzitter Landelijke Organisatie Autovrije Zondag (LOAZ).

15.20 uur Pauze

16.30 uur Discussie: Is een autovrije dag in Enkhuizen haalbaar?, onder leiding van oud-wethouder Joop Knukkel.

Lezingen

14.10 uur, Autodating

De auto is een duur vervoermiddel die niet altijd efficiënt gebruikt wordt. Maar een auto is en blijft een handig vervoermiddel. De keuze uit alternatieven is tegenwoordig groot, maar in hoeverre kún je voor elke kilometer een andere oplossing kiezen. Wheels4all biedt een nieuwe mogelijkheid. Je koopt geen auto maar je koopt kilometers. De autos staan verspreid over meerdere woonwijken. Gebruikers van de auto betalen per uur en per kilometer, waarbij de lange ritten per kilometer goedkoper zijn. Wanneer je een auto wilt gebruiken bel je naar de beheerder van de dichtstbijzijnde auto en reserveert hem voor de gewenste tijd. Dit kan tot 5 minuten van tevoren en als de auto op die plek reeds besproken is kun je een andere auto bespreken. Na bespreking kun je op het gewenste tijdstip de sleutel bij de beheerder (of in een kluisje) ophalen, starten en wegrijden. Na afloop de auto terugzetten, het aantal kilometers en uren noteren en de sleutel weer afgeven. Autodating is een goede combinatie voor mensen die van fietsen houden, maar toch af en toe een auto nodig hebben. Ook als alternatief voor een tweede auto is Wheels4all een goed mogelijkheid.



Harry Mentink -
Voorzitter Coöperatieve Vereniging Wheels4all Bovenkarspel en directeur Gedeeld Autogebruik. www.wheels4all.nl

14.35 uur, COOL Driving en Het Nieuwe Rijden

Autorijden kost geld en versterkt het broeikaseffect. Schadelijk voor het milieu èn uw portemonnee! COOL Driving biedt een oplossing voor beide problemen door te compenseren en te reduceren.

De CO2-uitstoot door autogebruik is te compenseren door de aanplant van duurzaam bos. U kunt via het COOL Driving programma berekenen hoeveel bomen er nodig zijn om uw CO2-uitstoot te compenseren evenals het benodigde bedrag om die bomen te kopen. Uw kunt aan het programma deelnemen door bomen te kopen. Uw bijdrage aan het milieu is eenvoudig, vrijblijvend, betaalbaar en heeft echt resultaat.

Daarnaast pleit COOL Driving ook voor een bewust rijgedrag (reduceren): Het Nieuwe Rijden. Dit programma geeft tips over een CO2-besparende rijstijl die perfect aansluit op de huidige autotechniek. Niet alleen vermindert u de druk op het milieu, u bespaart ook geld. Daarnaast biedt deze nieuwe rijstijl meer rijplezier, comfort en een grotere verkeersveiligheid.



Kees Hoogendijk -
Waarnemend directeur Business for Climate; Uw professionele partner in klimaatneutraal ondernemen, www.businessforclimate.nl

15.00 uur, Autovrije dagen in Nederland

Het wordt in deze tijd steeds urgenter om ons af te vragen hoe wij de aarde willen achterlaten voor onze kinderen. In dat verband vind ik onder meer dat er te veel auto's in Nederland zijn en dat over het algemeen de alternatieven voor de auto te weinig worden benut en gestimuleerd. Mijn overtuiging is dat het essentieel is om op gemeentelijk niveau activiteiten te ondernemen om verantwoord autogebruik te stimuleren. Dat kan op heel veel manieren, zolang het maar zichtbaar is dat het de overheid menens is om een schoon milieu te creëren en een consequent verkeersbeleid te voeren. Een beleid dat de belangen van kinderen, voetgangers, fietsers en mensen die afhankelijk zijn van het Openbaar Vervoer echt serieus neemt. Daar zal ook ons nageslacht de vruchten van plukken. Een autovrije dag zou een van de manieren zijn om de burgers bewust te maken van het huidige autogebruik en de consequenties daarvan voor onze samenleving.



Aleid Groothoff -
Voorzitster van het Landelijke Organisatie Autovrije Zondag (initiatiefnemer van de Autovrije Dag en de organisatie achter de Week van de Vooruitgang). Tevens raadslid voor Groen Links in de gemeente Houten. www.weekvandevooruitgang.nl

Informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Dhr. R. Pruijssers, medewerker Stedelijke Ontwikkeling, tel.: (0228) 36 02 36.

Datum laatst gewijzigd: 17/9/2003