Zeehondencreche Pieterburen

Taart voor visnetten

Begin september klom Lenie 't Hart in Harlingen aan boord van het vissersschip UK 177 met een vlag en een taart. Schipper Kees Post had naast vis ook een Big Bag vol opgeviste stukken visnet aan boord.

De door schipper Kees Post van de UK 177 opgeviste Big Bag vol oude stukken visnet bracht het totaal van de inmiddels in Pieterburen opgeslagen nettenberg op 450 ton. Twee jaar terug naam Lenie `t Hart het initiatief voor deze inzamelingsactie, omdat jaarlijks tientallen zeehonden, bruinvissen, dolfijnen en vogels verstrikt raken in deze in zee drijvende zwerfnetten. Inmiddels werken veel Nederlandse vissersschepen vol enthousiasme mee aan dit project. De visafslag in Urk nam de communicatie met de schepen - ook uit andere plaatsen - op zich en transportbedrijf Visser uit Harlingen werkt mee met het inzamelen van de (door Praxis gesponsorde) Big Bags uit alle noordelijke havens.

Lenie is blij dat het netwerk nu uit zee wordt gehaald, maar is nog altijd met de overheden in gesprek over een definitieve oplossing voor het inzamelen van de zwerfnetten en voor het verwerken van dit afval. Staatssecretaris van Geel (VROM) zegde steun toe vanuit zijn ministerie. Er is inmiddels binnen de Stuurgroep Afvalstoffen Visserij een werkgroep gevormd, die in overleg met de vissers en de Zeehondencrèche werkt aan een oplossing.
Het televisieprogramma "Hart van Nederland" besteedde aandacht aan het bereiken van de mijlpaal van 450 ton afval en volgens het vakblad "Visserij Nieuws" vertelden schipper Post en zijn bemanning: "Lenie houdt erg veel van ons".