Politie Limburg-Zuid

Twee woningen door ontploffing vernield

Gulpen-Wittem 22-09-2003 - Op vrijdag 19 september 2003, omstreeks 16.00 uur, kwam bij de politie de melding binnen dat zich in twee woningen op de Heyenratherweg in Slenaken een explosie had plaatsgevonden. De ter plaatse gekomen patrouille constateerde dat daar waar tot voor kort twee woningen hadden gestaan alleen nog maar puin te zien was. Het eenvierde restant van de linkerwoning stond in brand, dat door de brandweer snel geblust was. Stukken steen en hout waren tot op een afstand van 100 meter in de weilanden geslingerd.

De twee woningen werden als vakantiewoning gebruikt en op het moment van de explosie werden zij niet verhuurd.
De politie had aanwijzingen dat in het korte verleden een aantal malen in die woningen werd ingebroken en men niet voor honderd procent kon uitsluiten dat er tijdens de explosie niemand in de woningen aanwezig was. Daarom werd een speurhond van de Technische Recherche ingezet en Kelly sloeg op een bepaalde plek in het puin aan. Teken voor de politie om aan te nemen dat mogelijk een persoon onder het puin bedolven kon zijn. Daarop werd door de brandweer meteen hoog opgeschaald. Meer specialistisch en zwaarder materieel werd opgeroepen. Ook werd de assistentie ingeroepen van de speurhonden van het Rote Kreutz Rettungdienst uit Aken. De drie honden, opgeleid voor het zoeken naar mensen bij aardbevingen, sloegen alle drie, afzonderlijk van elkaar, ook aan op een bepaalde plek in de puinresten. Deze honden waren echter te groot om in de holle ruimten van het puin te kruipen en daarom werd de hulp van de speurhonden van de Technische Hilf Werke uit Duitsland ingeroepen. Twee van hun speurhonden speurden het rampgebied af. Ook zij sloegen aan. De kleine hond zocht ook in de kleinere ruimten in het puin en sloeg aan op dezelfde plaats waar de anderen aansloegen.

Dit was aanleiding om te starten met het handmatig afgraven van die plek, op zoek naar overlevenden. Voor de zware brokstukken werd een kraanwagen ingehuurd en uiteindelijk bereikte men omstreeks 03.30 uur de bodem van de kelderruimte, alwaar de aanwezigheid van persoon vermoed werd. Er werd niemand aangetroffen, waarna de zoekactie gestaakt werd. Op zaterdag 20 september startte de Technische Recherche met het sporenonderzoek en zal zeker tot en met dinsdag 23 september duren.

De Heyenratherweg zal voor de duur van het gehele onderzoek voor al het verkeer in beide richtingen gesloten blijven. Door de organisatie van de 2 daagse fietstoertocht, waarvan het parcours langs de Heyenratherweg loopt, zal een omleidingroute aangegeven worden.