Politie Limburg-Zuid

Mislukte uitstroom glasoven

Maastricht 22-09-2003 - Zaterdagmiddag 20 september 2003, omstreeks 16.45 uur, werd in de glasfabriek BSN Glasspack BV aan de Nieuweweg in Maastricht, begonnen met een geplande reparatie van een van de glasovens. Daarin bevond zich onegveer 300 ton vloeibaar glas van +/- 1200 graden celsius.

Conform een standaard gehanteerde technische methode werd op de daarvoorbestemde plaats een gat in de glasoven geboord, waarna via een metalen afvoergoot het vloeibaar glas op een waterbed richting een opvangreservoir afgevoerd diende te worden.

Bij deze afvoer ging het mis. Om een nog onbekende oorzaak was de afvoerstroom groter dan normaal en kwam op de vloer van de fabriekshal terecht. Door deze onstane situatie had de bedrijfsbrandweer onvoldoende koelcapciteit en moest daarom de hulp van de brandweer inroepen, die zeer snel ter plaatse was. Gelet op de enorme hitte in de fabriekshal werd door de brandweer gebruik gemaakt van waterkanonnen, die gevoed werd door een speciale aangelegde watertransportleiding vanuit de nabijgelegen Maas. Op de vloer met het inmiddels opgehoopte glas staat een stalen kolom die deel uitmaakt van een hoofddraagconstructie voor de grondstoffensilos. Deze kolom werd meteen met de waterkannonen gekoeld om te vermijden dat het hete glas de kolom zou aantasten, waardoor gevaar voor instorting zou kunnen ontstaan. Omdat de glasfabriek in de buurt ligt van een spoorlijn, werd teneinde alle risicos uit te sluiten, besloten het treinverkeer tijdelijk stop te zetten. Zondagmorgen was het hete glas rondom de kolom voldoende afgekoeld, waarna rond 08.00 uur met zwaar metriaal het glas werd verwijderd. Hierna werd de kolom geïnspecteerd en bleek deze niet aangetast. Milieu inspecteurs verrichtten gedurende de gehele actie metingen in de lucht en stelden vast dat de lucht niet verontreinigd was. Bovendien werd het bluswater, dat het openbaar riool instroomde gecontroleerd, wat eveneens niet verontreiningd bleek.

Tegen 12.00 uur kon het sein veilig gegeven worden, waarna ook het stilgelegde treinverkeer weer op gang kon komen. Er waren geen feiten of omstandigheden die voor de politie aanleiding waren een nader onderzoek in te stellen.