Erasmus


19-09-03: Stress maakt symptomen van MS erger

Rotterdam, 19 september 2003 - Stressvolle ervaringen blijken de kans op een nieuwe aanval van multipele sclerose te verhogen. Dat blijkt uit een onderzoek van de afdelingen Neurologie en Epidemiologie van het Erasmus MC, onder leiding van neuroloog dr. Rogier Hintzen. De onderzoeksresultaten verschijnen op 19 september in the British Medical Journal.

De onderzoekers volgden 73 patiënten met multipele sclerose gedurende een periode van anderhalf jaar. Zij werden eens in de acht weken onderzocht en ook wanneer tussentijds infecties, verergering van symptomen of nieuwe symptomen optraden. Daarnaast maakten de patiënten wekelijks melding van stressvolle gebeurtenissen in hun leven die geen relatie tot hun ziekte hadden. Deze stress kon bijvoorbeeld betrekking hebben op de werksituatie, financiële problemen of het overlijden van een naast familielid.

Uit het onderzoek is gebleken dat stressvolle gebeurtenissen de kans een nieuwe aanval van de ziekte verdubbelen. Eerder Rotterdams onderzoek toonde al aan dat het doormaken van een infectie de kans op een nieuwe aanval van MS verdrievoudigt. Er bleek geen relatie te zijn tussen stress en het meer voorkomen van infecties. Kennis van de relatie tussen stress en de symptomen van MS draagt bij aan het nog beperkte begrip dat patiënten, artsen en wetenschappelijk onderzoekers hebben van de ziekte en het vaak onverklaarbare grillige ziekteverloop. Om de gevonden relatie tussen stress en het voorkomen van symptomen te verklaren is meer onderzoek nodig.

Multipele sclerose (MS) is een autoimmuunziekte (of: ontstekingsziekte) van de hersenen en het ruggenmerg en is de belangrijkste reden voor invaliditeit bij jonge volwassenen. In de regio van het Erasmus MC, waar recent het MS Centrum ErasMS werd opgericht, wonen naar schatting ongeveer vierduizend MS-patiënten. In Nederland zijn er naar schatting 16.000 patienten. Genezing van MS is nog niet mogelijk, maar er bestaat steeds meer duidelijkheid over de invloed van genetische factoren rond het ontstaan van MS en de ontwikkeling van de ziekte. Er komen ook steeds meer medicijnen om het ziektebeloop af te remmen. Het onderzoek is gefinancierd door het Erasmus MC en de Stichting MS Research.