Pharming Group NV

PHARMING GEEFT PRESENTATIE TIJDENS `TISSUE SEALANT' WORKSHOP

ONTWIKKELING VAN RECOMBINANTE WEEFSELLIJM

Leiden, September 22, 2003. Pharming Group N.V. (Euronext: PHARM; "Pharming") maakt vandaag bekend dat ze een presentatie heeft gegeven over de ontwikkeling van een recombinant weefsellijm produkt ("rTS") in de "Tissue Adhesives and Sealant Workshop" tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de American Academy of Facial Plastic and Reconstructive Surgery and the American Academy of Otolaryngology-Head and Neck Surgery in Orlando, Florida, Verenigde Staten.

Tijdens de tweedaagse bijeenkomst werden diverse nieuwe doorbraken besproken op het gebied van weefsellijmen. Pharming ontwikkelt een volledig recombinante humane weefsellijm om uiteindelijk de bestaande weefsellijmen gebaseerd op fibrinogeen uit menselijk bloed te vervangen. De ontwikkeling van een volledig recombinante versie van fibrine weefsellijm werd enthousiast ontvangen door experts en opinieleiders in dit veld. De presentatie over de ontwikkeling van Pharming's recombinante fibrine weefsellijm werd verzorgd door Dr. Jaap Koopman, leider van het fibrinogeen project.

De ontwikkeling van een volledig recombinante weefsellijm binnen Pharming is mogelijk gemaakt door het tot stand brengen van een zeer efficient produktie systeem voor humaan fibrinogeen in melk van transgene koeien. Humaan fibrinogeen is de belangrijkste component van humane fibrine weefsellijmen en wordt momenteel geproduceerd uit bloedplasma van humane donoren.

"We zijn enthousiast over de therapeutische en commerciele mogelijkheden van ons rTS produkt voor chirurgische indicaties", aldus Dr. Francis Pinto, algemeen directeur van Pharming. "Hoewel we gefocused blijven op het zo snel mogelijk naar de markt brengen van ons recombinant humaan C1 remmer produkt, zal Pharming ook de ontwikkeling van de recombinante weefsellijm blijven doorzetten en op zoek gaan naar mogelijkheden voor samenwerkingen op het gebied van dit unieke produkt."

"Recombinante produktie van functioneel humaan fibrinogeen op grote schaal is een enorme technische prestatie" volgens Dr. Jaap Koopman." Gezien de positieve resultaten met recombinant fibrinogeen tot nu toe, is Pharming in een goede positie om de preklinische en klinische ontwikkeling van het rTS produkt versneld ter hand te nemen."


Achtergrond van rTS

Pharming's recombinante weefsellijm wordt ontwikkeld om interne en externe bloedingen snel te stoppen. Patienten die lijden aan ernstig bloedverlies na bijvoorbeeld een ongeluk of een grote chirurgische ingreep hebben een snelle dichting van hun wonden nodig. De belangrijkste component van het rTS produkt van Pharming is recombinant humaan fibrinogeen dat wordt ontwikkeld middels Pharming's eiwit produktie technologie.

Weefsellijmen gebaseerd op componenten afkomstig uit menselijk bloed zijn onlangs geïntroduceerd in de Verenigde Staten en vormen daar een snel groeiende markt. In Europa zijn deze produkten al een aantal jaren op de markt en zijn breed geaccepteerd door de medische wereld. De momenteel commercieel verkrijgbare fibrine weefsellijmen zijn gebaseerd op fibrinogeen afkomstig uit bloedplasma van humane donoren. Het veiligheidsprofiel van fibrinogeen uit bloed wordt echter laag geacht en het is moeilijk om een consistente kwaliteit van het produkt te waarborgen. Bovendien wordt er in de toekomst een aanzienlijk tekort verwacht van humaan fibrinogeen aangezien de markt lijkt te groeien naar meer dan 500 kg per jaar waarvoor meer dan 1 miljoen liter donor bloed nodig is. Fibrine weefsellijmen worden gebruikt bij diverse chirurgische ingrepen en vormen op dit moment een wereldwijde markt van ongeveer $ 300 miljoen. De verwachting is dat deze markt snel zal groeien tot ruim $ 500 miljoen in 2005.

Pharming ontwikkelt een volledig recombinante humane weefsellijm die de fibrine weefsellijmen moet gaan vervangen die zijn gebaseerd op fibrinogeen uit menselijk bloed. Om dit doel te bereiken is humaan fibrinogeen nodig verkregen via recombinant produktie systeem nodig zonder dat daarbij menselijk bloed aan te pas komt. Recombinante produktie van functioneel humaan fibrinogeen op grote schaal is altijd een grote technische uitdaging geweest. Menselijk fibrinogeen is een oplosbaar bloedeiwit dat, na activatie door een ander bloedeiwit trombine, wordt omgezet in onoplosbare fibrine draden. Het fibrinogeen eiwit bestaat in feite uit drie verschillende eiwitten, die elk worden gecodeerd door een apart gen. Die drie eiwitten worden dan vervolgens samengevoegd tot één functioneel eiwit. Elke kleine verandering van het fibrinogeen molecuul tijdens dit ingewikkelde assemblageproces kan leiden tot een sterk verminderde functie.

Desalniettemin is Pharming erin geslaagd om koeien te genereren die grote hoeveelheden van functioneel humaan fibrinogeen in hun melk uitscheiden. De resulaten laten zien dat de structuur en functie van Pharming's recombinante fibrinogeen praktisch gelijk zijn aan fibrinogeen uit donorplasma. Daarbij is het de verwachting dat de produktiekosten veel lager zullen zijn dan die van bloed fibrinogeen van dezelfde kwaliteit Bovendien zou een markt van 1000 kg per jaar of meer makkelijk bediend kunnen worden. Met deze doorbraak is één van de belangrijkste technische hordes voor de ontwikkeling van een recombinante weefsellijm geslecht en is de kans op succes in de (pre-)klinische ontwikkeling enorm toegenomen.


Pharming Group N.V. richt zich op de ontwikkeling van innovatieve therapeutische eiwitten voor niet of moeilijk behandelbare ziekten. Pharming heeft producten in ontwikkeling voor genetische ziekten en producten voor chirurgische indicaties. Gefocused wordt op de ontwikkeling van recombinant humaan C1 remmer voor de behandeling van erfelijk angio-oedeem. Dit produkt wordt momenteel klinisch getest in een fase II studie. Pharming's gepatenteerde technologieën omvatten de productie van biofarmaceutica in de melk van transgene dieren, alsmede de zuivering van biofarmaceutica uit melk, formulering en toepassing van deze biofarmaceutica. Meer informatie is verkrijgbaar op de Pharming website: www.pharming.com Dit persbericht bevat op de toekomst gerichte verklaringen. Door voorspelbare en niet voorspelbare risico's, onzekerheden en andere factoren kunnen de uiteindelijke resultaten daarvan materieel verschillen.

Meer informatie:

Europa: VerenigdeStaten: Rein Strijker Samir Singh Pharming Group N.V. Pharming Group N.V. T:+31-(0)71-524-7406 T:+1-908-720-6224






---- --