Vlaamse overheid

Vlaams Minister van Welzijn, Gezondheid en Gelijke kansen, Adelheid Byttebier, stelt vast dat ondanks de vele inspanningen in de Bijzondere Jeugdzorg situaties zoals de moeilijke plaatsing van een meisje met ernstige psychiatrische problemen, tijdens de afgelopen week, blijven bestaan. De minister wijst er op dat ook in de toekomst blijvend zal moeten geïnvesteerd worden in de Bijzondere Jeugdzorg.

Tijdens de voorbije jaren werden al een aantal oplossingen gerealiseerd in de Gemeenschapsinstellingen van de Bijzondere Jeugdzorg en meer specifiek wat betreft de problematiek van de "oneigenlijke plaatsingen". Het aantal plaatsen in de gemeenschapsinstellingen werd opgetrokken: de totale capaciteit van de gemeenschapsinstellingen is nu 222, waarvan 40 voor meisjes. Er werden 19 extra personeelsleden aangeworven als extra-ondersteuning bij het onderwijs van de minderjarigen.Voor de uitstroom van jongeren met een drugverslaving werden 10 extra plaatsen aan De Sleutel toebedeeld. Voor niet begeleide minderjarigen werden er 25 bijkomende plaatsen gecreëerd en verder werden in een private voorziening binnen de bijzondere jeugdbijstand voor 50 plaatsen extra middelen voorzien. Tenslotte werd door de federale overheid gezorgd voor 20 extra kinderpsychiatrische bedden in het OPZ-Geel, UZ-Gent en VUB-Brussel.

De vakbonden heeft afgelopen week met de Vlaamse regering de laatste hand gelegd aan een personeelsplan om tegemoet te komen aan de vraag naar "dubbele bezetting" in de leefgroepen, wat bijkomend personeel zou opleveren en de werklast van de opvoeders verlaagt. In de begroting 2003 zijn voor een eerste input hiervoor middelen voorzien.

Voor wat de specifieke situatie betreft die de directe aanleiding gaf tot de problemen in Beernem werd ondertussen door de betrokken administraties een plaats gevonden.

info : Harry Vanbuel, woordvoerder van
minister Byttebier - tel. 0475/894925
e-mail: harry.vanbuel@vlaanderen.be


---