Persberichten - 22/09/2003

De groep Dexia verwerft de participatie van de minderheidsaandeelhouders in haar Duitse dochteronderneming Dexia HypothekenBank Berlin (DHB).

De groep Dexia, aandeelhouder van Dexia HypothekenBank Berlin (DHB) ten belope van 50,48% sinds september 1995, heeft zopas een protocolakkoord afgesloten met de Groep Schuppli, aandeelhouder van DHB ten belope van 49,52%, met het oog op het kopen van zijn participatie in deze dochteronderneming.

Deze operatie, die zal onderworpen worden aan de goedkeuring door de bevoegde controleautoriteiten, zal het Dexia mogelijk maken om als enige aandeelhouder van DHB, deze verder te ontwikkelen en op een aanzienlijke wijze de financiering van de lokale overheden in Duitsland uit te breiden. Hierdoor kunnen ook de synergiën tussen deze dochteronderneming en de rest van de groep ten volle benut worden.

Dexia HypothekenBank Berlin financiert voornamelijk de Duitse lokale overheden, dankzij de toegang tot de markt van gewaarborgde obligaties (Pfandbriefe) die, ten gevolge van haar statuut van hypotheekbank, over een AAA-rating beschikken. Sinds de overname door de groep in 1995 heeft de onderneming zich nog uitsluitend geörienteerd op deze activiteit en heeft ze iedere nieuwe productie van leningen in de immobiliënsector stopgezet.

Met een eigen vermogen van EUR 260 miljoen op 31 december 2002, heeft Dexia HypothekenBank Berlin een nettoresultaat behaald van EUR 20,2 miljoen in 2002 en beschikt het over uitstaande kredieten ten belope van EUR 31,3 miljard op het einde van het jaar 2002.

Op financieel vlak zal deze operatie een neutrale impact hebben op het resultaat per aandeel van de groep Dexia (behoudens nieuwe ontwikkelingen).

Contact :
Ulrike Pommée 00 32 2 222 44 01

Bron: Dexia
Provider: Euronext Brussels