Ingezonden persbericht

Schiphol-Rijk, 22 september 2003

Microsoft blijft waarschuwen voor virussen

Swen.A virus vermomd als e-mail van Microsoft; verwijder deze mails direct

Op dit moment grijpt het zogeheten Swen.A virus (ook wel Gibe.E of GibeF geheten) om zich heen. Dit virus doet zich voor als een e-mail van Microsoft met een belangrijke software-update. "Microsoft verstuurt nooit mails met software updates. Mails die claimen van Microsoft afkomstig te zijn en 'updates' bevatten, zijn dus vals," waarschuwt security officer Ruud de Jonge van Microsoft. "Wie een e-mail bericht ontvangt dat claimt software van Microsoft te bevatten, wordt dringend aangeraden het attachment niet te openen en de e-mail direct te wissen."

Wie de zogenaamde update opent, installeert in feite het virus. Het virus probeert gebruik te maken van een lang bekende kwetsbaarheid in Internet Explorer, waarvoor sinds twee jaar een patch beschikbaar is (MS01-020). Wie up-to-date is met beveiligingspatches voor Windows, is niet gevoelig voor dit virus. Dat geldt ook voor gebruikers die up-to-date zijn met hun virussoftware. Het Swen.A virus heeft geen relatie met de recente Blaster- en SoBig-virussen.

Microsoft distribueert alleen software op fysieke media (cd-rom, diskette), terwijl upgrades ook via de eigen website worden aangeboden. Soms worden klanten per e-mail op de hoogte gesteld dat een upgrade beschikbaar is, maar deze mail bevat alleen links voor het downloaden van de Microsoft website of ftp-site, en dus niet de update zelf.

Beveiliging
Wij willen er nogmaals op wijzen dat Nederlandse eindgebruikers op de site www.microsoft.nl/protect/ nu een eenvoudig stappenplan kunnen vinden voor de beveiliging van hun PC. In drie eenvoudige stappen wordt uitgelegd hoe de PC afdoende beveiligd kan worden tegen virussen, wormen en andere Internet-dreigingen.

De security bulletins van Microsoft kunnen altijd online geverifieerd worden op www.microsoft.com. Meer informatie over hoe te zien is of een beveiligingsbericht van Microsoft authentiek is, is te vinden op: www.microsoft.com/security/antivirus/authenticate_mail.asp.

Meer informatie over Swen is te vinden op:
www.microsoft.com/technet/security/virus/alerts/swen.asp

Contactgegevens voor journalisten:
Microsoft Persdesk, telefoon: +31 (0)23 - 569 82 22, e-mail: mspers@monogram.nl