Openbare Bibliotheek Oss

3 september 2003

Blikopener (voorheen Culturele Coproducties): Jacqueline van Maarsen en haar jeugdherinneringen aan haar vriendin Anne Frank

Op maandag 22 september 2003 is Jacqueline van Maarsen te gast in Oss. Zij was de vriendin van Anne Frank, totdat Anne in 1942 moest onderduiken. Over haar vriendschap met Anne en over die tijd heeft zij een boek geschreven: Ik heet Anne, zei ze, Anne Frank. Mevrouw van Maarsen wordt op de avond ingeleid en geïnterviewd door de heer Wil Hansen, uitgever/redacteur van uitgeverij Cossee. In een gesprek met hem vertelt zij over haar leven en schrijverschap. Zij leest ook voor uit eigen werk. De lezing vindt plaats om 20.00 uur in De Linck, ingang Muzelinck te Oss en maakt deel uit van de nieuwe serie Blikopener.
Blikopener is de opvolger van Culturele Coproducties. Deze wordt, behalve door -zoals vanouds- Libris Boekhandel Derijks en Bibliotheek Oss, mede georganiseerd door de bibliotheken van Bernheze, Landerd, Lith en Maasdonk.

Jacqueline van Maarsen
Onderweg van school naar huis kwam een meisje achter me aan fietsen, buiten adem, omdat ze me wilde inhalen. Ze riep Jacque, zo werd ik genoemd, moet jij ook die kant uit? Zullen we voortaan samen naar huis fietsen? Ik heet Anne, zei ze. Anne Frank.

Jacqueline van Maarsen groeide op in de roerige jaren dertig. Haar vader was Nederlander, haar moeder Française. Hij was joods, zij katholiek. Na verwoede pogingen lukte het hem in 1938, twee jaar voor de inval van de Duitsers, zijn vrouw ingeschreven te krijgen bij de Joodse Gemeenschap in Amsterdam, en vanaf dat moment golden ook de kinderen als joods. Jacqueline van Maarsen ging naar het Joods Lyceum. Hier ontmoette zij Anne Frank, en zij werden al snel vriendinnen.
Jacqueline ontsnapte aan deportatie. Met doortastend optreden wist haar moeder in 1942 de inschrijving bij de Joodse Gemeente ongedaan te maken en daarna was Jacqueline plotseling weer niet-Joods. Deze ontwikkeling redde haar leven, maar ze kreeg het gevoel dat ze nergens bij hoorde, en dit gevoel zou ze nooit meer kwijtraken. Na de oorlog werd zij boekbindster van beroep en zij woont in Amsterdam-Zuid, niet ver van de plek waar het zich allemaal heeft afgespeeld.

Onlangs verscheen haar boek Ik heet Anne, zei ze, Anne Frank. Met grote suggestieve kracht roept Jacqueline van Maarsen de sfeer van de jaren dertig en veertig op, de toenemende angst, de oorlog en ze geeft een indrukwekkend beeld van het meisje dat onbedoeld veel invloed zou hebben op haar verdere leven: Anne Frank. In oktober 2004 verschijnt het tweede deel van haar herinneringen Tegenwoordig geeft zij in binnen- en buitenland lezingen over Anne Frank. Ze vindt dat jonge mensen moeten weten wat er is gebeurd en wat het gevaar is van discriminatie.