Ministerie van Economische Zaken
Berichtnaam: Staatssecretaris van Gennip bezoekt st. petersburg
Nummer: 343

Datum: 09-04-2003

Staatssecretaris Karien van Gennip zal van 22 tot en met 24 september St. Petersburg bezoeken, vergezeld door een aantal Nederlandse bedrijven. Het bezoek moet de bestaande kontakten tussen Nederlandse en Russiche bedrijven helpen intensiveren en een platform bieden voor het aanknopen van nieuwe kontakten. De stad en de Oblast (regio) Leningrad behoren tot de meest dynamische van de Russische federatie. Voorts neemt de staatssecretaris deel aan de festiviteiten ter gelegenheid van het 300-jarig bestaan van St. Petersburg. In de stad vinden veel Nederlandse activiteiten plaats in de vorm van culturele evenementen, tentoonstellingen en openingen. Mede daarom zijn veel Nederlandse bedrijven in St. Petersburg aanwezig.

Het bezoek staat deels in het teken van de Russisch-Nederlandse samenwerking op energiegebied; daartoe is een ontmoeting gepland met de Russische minister Jusufov van Energie. De missie moet leiden tot intensivering van die samenwerking. Daarnaast hebben Nederlandse bedrijven belangstelling getoond voor projecten op het gebied van infrastructuur, met name twee grote havenprojecten in Noordwest Rusland, en voor de nog te bouwen stormvloedkering bij St. Petersburg, waarvoor in totaal ¬ 500 miljoen aan orders in de wacht valt te slepen. Nederlandse aannemers en baggeraars hebben hiervoor al interesse.

Uitbreiding van de samenwerking tussen Nederland en Rusland op het gebied van energie en klimaatbeheersing biedt tal van mogelijkheden. Beide landen beschikken over relatief grote gasvoorraden. Het bezoek van de handelsdelegatie is erop gericht kennis en ervaringen van Russische en Nederlandse bedrijven te bundelen en te intensiveren. De Nederlandse kennis van gasproductie en van de gasmarkt in Europa is aantrekkelijk voor de Russische counterparts.

Staatssecretaris van Gennip zal samen met minister Jusufov een seminar openen over de energiemarkt, georganiseerd door de Gasunie, Shell en het Instituut Clingendael, bestemd voor Russische en Nederlandse bedrijven. Ook is een seminar gepland dat wordt georganiseerd door de Oost Europa Bank (EBRD). Daar zullen onder meer de eerdergenoemde haven- en stormvloedkeringprojecten aan de orde komen. Verder zal de delegatie een bezoek brengen aan de vestigingen van Heineken en van SM-Doors in de Oblast. Er zijn diverse ontmoetingen gepland met Nederlandse bedrijven die al actief zijn in St. Petersburg en omgeving.