Gemeente Zoetermeer

Bezuinigen als kans

Onder de titel 'Bezuinigen als kans' organiseert de gemeente Zoetermeer een symposium dat plaatsheeft op maandagmiddag 22 september, kort na Prinsjesdag. Het symposium wordt gehouden in het Stadstheater in Zoetermeer. Het is één van de activiteiten die de gemeente organiseert in het kader van het afscheid van burgemeester Van Leeuwen.

Achtergrond
Het symposium wordt georganiseerd tegen de achtergrond van het huidige economische klimaat dat drastische bezuinigingen veroorzaakt. Tegelijkertijd vraagt de samenleving om een herinrichting van het openbaar bestuur. Een typisch Nederlandse oplossing is de kaasschaafmethode. Maar worden dan geen kansen gemist? Of vraagt het huidige economische tij om een herinrichting van het openbaar bestuur? Om andere verhoudingen wellicht tussen rijksoverheid en lagere overheden? En kunnen bezuinigingen gepaard gaan met het verbeteren van de relatie tussen burger en bestuur? Het doel van het symposium 'Bezuinigen als kans' is om dit soort vragen te beantwoorden en in beeld te brengen hoe de nieuwe rol van de overheid in de toekomst kan worden ingevuld. Het onderwerp wordt belicht vanuit diverse invalshoeken: bestuurskundig, sociaal en politiek.

Opzet symposium
Tijdens het symposium gaan diverse sprekers vanuit verschillende gezichtspunten in op het thema 'bezuinigen'. Zo zal het onderwerp in bestuurskundige zin worden behandeld door prof. dr. Luigi van Leeuwen, burgemeester van Zoetermeer en bijzonder hoogleraar openbare financiën der lagere overheden aan de Universiteit van Tilburg. Vervolgens benadert prof. Dr. Anton Zijderveld, emeritus-hoogleraar aan de Erasmus Universiteit en columnist van het 'Financieele Dagblad', het onderwerp vanuit de sociologie. Hierna volgen bijdragen van Prof. dr. Theo Camps, hoogleraar aan de Universiteit van Tilburg en voorzitter groepsdirectie Berenschot, en dr. Jan Boelhouwer, lid van de Tweede Kamer voor de PvdA. Johan Remkes, minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, verzorgt de afsluitende beschouwing.

Het symposium begint om 14.30 uur en het officiële programma eindigt om 17.30 uur.

Laatste wijziging: 08-09-2003