Gemeente Lisse

10-09-2003 Een hele berg afval!

Hoeveel voedsel verdwijnt er bij u in de afvalbak? Waarschijnlijk meer dan u denkt. In een gemiddeld huishouden wordt 110-165 kilo voedsel ongebruikt weggegooid. Dat is 10-15 % van de gekochte voedingsmiddelen!

Deze verspilling is nadelig voor het milieu èn voor uw portemonnee: het weggegooide voedsel heeft een waarde van ongeveer 330 per jaar! In het kader van de actie: Voorkom Verspilling, Koop Voedsel op Maat van het Samenwerkingsorgaan Duin- en Bollenstreek staat op maandag 22 september tussen 12.00 en 17.00 uur bij Albert Heijn (Blokhuis 49) een stand met informatie over dit onderwerp. Om 13.00 uur zal de heer A.A. Moolenaar, wethouder van o.a. milieu, u informeren over de weggooi-test.

Doe de weggooi-test
Wilt u weten hoeveel u weggooit en hoeveel u kunt uitsparen? Doe dan de weggooi-test. Hiermee houdt u veertien dagen bij wat u aan eten weggooit. Na deze periode heeft u een beeld van wat u kunt besparen. De weggooi-test is verkrijgbaar bij de stand op 22 september. U kunt de test ook dowloaden via www.blozendebloem.nl (rubriek Projecten). Op deze site vindt u bovendien informatie over milieubewust inkopen en tips om afval te voorkomen. Voor meer informatie over de actie kunt u contact opnemen met de heer R. Zwiers van het SDB, telefoonnummer 0252-462459.

Ab Moolenaar, wethouder milieu gemeente Lisse:
Ik gooi weinig weg, maar ik kook dan ook niet altijd zelf. In een éénpersoonshuishouden, zoals in mijn geval, is het een kwestie van slim inkopen en koken. Ik kook vaak zò, dat ik producten verschillende dagen kan gebruiken. Als ik bijvoorbeeld aardappels eet, schil ik er meteen wat meer voor de volgende dag. Ik kook alles in één keer en dag twee bak ik de rest. Van bietjes kun je de volgende dag heerlijke bietensalade maken en zo zijn er nog veel meer voorbeelden te bedenken. Het mes snijdt aan meerdere kanten: als je bewust inkoopt bespaar je veel energie (die nodig is om voedingsmiddelen te produceren) en geld. En aan de andere kant gooi je minder weg en dat betekent minder afval dus een schoner milieu!