Gemeente Amersfoort

Wijziging voorrangssituatie Stichtse Rotonde: uniforme regels nu ook toegepast op Stichtse Rotonde

datum: 4 september 2003

Met ingang van maandag 22 september wijzigt de voorrangssituatie op de Stichtse Rotonde in Amersfoort. Het verkeer dat de rotonde nadert moet in de toekomst - net als op alle andere rotondes in Nederland - voorrang verlenen aan het verkeer dat reeds op de rotonde rijdt.

De huidige situatie waarbij naderend verkeer voorrang heeft, is onduidelijk en leidt in de praktijk tot gevaarlijke situaties en aanrijdingen. De versleten wegmarkering biedt nu de mogelijkheid de situatie te veranderen.

Het omzetten van de voorrangsituatie neemt in totaal vijf werkdagen in beslag. Oprijdend verkeer wordt tijdig gewaarschuwd: eerst voor de werkzaamheden, daarna voor de gewijzigde voorrangssituatie. Op maandag 22 september wordt begonnen met het afstralen van de oude markering. Afhankelijk van de weersomstandigheden zal het werk op vrijdag 26 september gereed zijn. Nadat definitieve waarschuwingsborden zijn geplaatst, worden de tijdelijke verkeersmaatregelen opgeheven.

Voorrangsregels op een rij
De huidige voorrangssituatie (oprijdend verkeer heeft voorrang) en vormgeving van de Stichtse Rotonde dateren van midden vorige eeuw toen de rondweg om Amersfoort werd aangelegd. Hoewel regels voor rotondes een duidelijke ontwikkeling doormaakten, veranderde de voorrangsituatie op de Stichtse Rotonde niet mee.

Tot 1990 had oprijdend verkeer richting rotonde altijd voorrang. Daarna werd het mogelijk te kiezen tussen die oude variant of een nieuwe waarbij het verkeer op de rotonde zelf juist voorrang krijgt. Die keuzemogelijkheid hield ruim tien jaar stand maar vooral de laatste variant won aan populariteit. In die periode werden veel kruispunten met verkeerslichten vervangen door de mini-rotondes waarbij naderend verkeer altijd voorang moet verlenen. Een forse vermindering van verkeerslachtoffers bleek het gevolg. Op 1 januari 2002 werd de keuzemogelijkheid afgeschaft. Vanaf dat moment geldt op elke rotonde in Nederland dezelfde regel: verkeer op de rotonde krijgt voorrang van naderend verkeer.

Rotonde in zuivere zin
De vormgeving van de Stichtse Rotonde is echter helemaal afgestemd op de oude variant. In de praktijk blijkt het niet mogelijk om met alleen verkeersborden, de voorrangsituatie op een veilige manier te wijzigen. Aanbevolen wordt alle toe- en afleidende wegen haaks aan te laten sluiten op de rotonde. Vanwege de ruime maatvoering van de Stichtse Rotonde is een dergelijke reconstructie erg duur. Reden waarom daar begin 2002 van is afgezien.

In plaats daarvan wordt de Stichtse Rotonde niet langer aangemerkt als rotonde. De rotondeborden zijn vervangen door grote waarschuwingsborden die de weggebruiker erop wijst dat verkeer van rechts voorrang heeft.

Nu de markering aan vervanging toe is, wordt met sobere middelen toch de uniforme landelijk voorrangsregel ingesteld. Met geleidebanden wordt het verkeer de rotonde opgeleid en is het niet langer mogelijk om gebruik te maken van de derde buitenste baan. Zo wordt het verkeer
- bij het oprijden van de rotonde - gedwongen vaart te minderen. Verkeersborden en markering ondersteunen deze nieuwe voorrangssituatie.

Meer informatie
Meer informatie is verkrijgbaar via de Servicetelefoon van de Gemeente Amersfoort,
telefoon 033 - 469 4869.