Ingezonden persbericht

Maandag 22 september/ 20.00 uur /debat
Bescherming in de regio: spookbeeld of toverformule? Over de plannen om asielzoekers buiten Europa te houden

De Nederlandse regering doet mee aan een proefproject voor de bescherming van asielzoekers en vluchtelingen in hun eigen regio. Aziaten zouden in Aziatische landen moeten worden opgevangen en beschermd, Afrikanen in Afrika. Op die manier zouden vluchtelingen een betere toekomst hebben en eerder terugkeren naar huis. En deze aanpak zou Europa ontlasten. Maar valt het idee te rijmen met het internationaal recht? Wie is er verantwoordelijk om de vluchtelingen te beschermen? Wat stellen we ons bij het leven in opvangkampen voor? Wat betekent het voor de vluchtelingen en voor de landen waar de kampen zich bevinden? Met inleidingen van internationale deskundigen, gevolgd door een politiek debat wordt u bijgepraat. Jeff Crisp, expert van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR in Genève, spreekt (in het Engels) over "De toekomst van bescherming van vluchtelingen". Josje Reinartz, hoofd operatieën Artsen zonder Grenzen in West-Afrika, Pakistan en Afghanistan over "Het leven van vluchtelingen in hun eigen regio".

Daarna debat met Tweede Kamerleden van Pvda: Klaas de Vries; VVD: Arno Visser; CDA: Kathleen Ferrier, D66: Boris Dittrich; GroenLinks: Marijke Vos; en SP: Jan de Wit, o.l.v. twee deskundigen in
vluchtelingenvraagstukken Petra Catz en Ed Schenkenberg

De Balie/Werkgroep Internationaal Vluchtelingenbeleid (overlegorgaan van Amnesty International, Artsen zonder Grenzen, Cordaid, Kerk in Actie, het Nederlandse Rode Kruis, Stichting Vluchteling en VluchtelingenWerk Nederland)

kaartverkoop en reserveren
toegangsprijs: ¤ 7,50, met korting: ¤ 5,00
openingstijden kassa: op werkdagen van 13.00-18.00 uur of tot aanvang programma. In het weekend 1 ½ uur voor aanvang.
telefonisch reserveren: 020 55 35 100 tijdens openingstijden tot drie kwartier voor aanvang.

debalie / Kleine-Gartmanplantsoen 10 / 1017 RR / Amsterdam