Gemeente Dalfsen

15/09/2003

Van september tot december:
Bevolkingsonderzoek borstkanker in gemeente Dalfsen

Dalfsen - Van 22 september tot en met 28 november 2003 wordt in de gemeente Dalfsen het bevolkingsonderzoek naar borstkanker gehouden. Behalve in de plaats Dalfsen zelf gaat het om Nieuwleusen en Lemelerveld. Alle vrouwen van 50 tot 75 jaar krijgen van de GGD een uitnodiging om mee te doen.
Bij het onderzoek worden om de twee jaar röntgenfoto's gemaakt van de borsten door een vrouwelijke laborant. Daarmee kunnen celafwijkingen in een zo vroeg mogelijk stadium worden opgespoord. Wordt er borstkanker geconstateerd dan is er grotere kans op genezing. Het onderzoek wordt gedaan in een verplaatsbaar onderzoekscentrum. In de plaats Dalfsen staat het centrum van 22 september tot en met 27 oktober voor het gemeente-huis aan het Burgemeester van Bruggenplein 1. Daarna verhuist het centrum naar Nieuwleusen, voor sporthal De Schakel aan de Koningin Julianalaan 10. Van 28 oktober tot en met 17 november vinden hier de onderzoeken plaats.
Lemelerveld is aan de beurt van 18 tot en met 28 november. Het onderzoekscentrum staat dan op de parkeerplaats naast Hotel Reimink aan de Dorpsstraat 2. Ook vrouwen in de leeftijd van 50-75 jaar uit Dalmsholte (postcode 8146) en Lemele (postcode 8148) worden in Lemelerveld uitgenodigd. Beide kernen horen bij de gemeente Ommen maar Lemelerveld is voor hen beter bereikbaar.

Het onderzoek
Vrouwen in de gemeente Dalfsen die geboren zijn in de periode tussen 1 januari 1928 tot en met 31 december 1953 krijgen een uitnodiging thuisgestuurd. Die wordt twee weken van tevoren op volgorde van postcode verstuurd en is afkomstig van de GGD: de Gemeenschappelijke Gezondheidsdienst Regio IJssel-Vecht. Het onderzoek zelf wordt uitgevoerd door de Stichting Bevolkingsonderzoek Borstkanker Noord-Nederland.
Een vrouwelijke laborant maakt röntgenfoto's van de borsten waarmee ook kleine knobbels kunnen worden ontdekt die nog niet voelbaar zijn. Binnen twee weken na het onderzoek krijgt de vrouw de uitslag thuisgestuurd. Een afwijkende uitslag hoeft niet te betekenen dat er direct
iets aan de hand is. Betrokkene krijgt dan het advies om contact op te nemen met de huisarts, waarna verder onderzoek kan worden gedaan.

Vrijwillige deelname
Deelname is vrijwillig maar kan van levensbelang zijn. Ook het blijven meedoen is van grote betekenis. Want tussen twee onderzoeken in kan een (kwaadaardige) afwijking zijn ontstaan. Het blijft verder belangrijk voor alle vrouwen om zelf regelmatig de borsten te controleren op veranderingen. Dit zelfonderzoek staat omschreven in een gratis folder. Die kan bij de GGD in Zwolle worden aangevraagd via de Informatielijn Bevolkingsonderzoeken, telefoon (038) 42 816 50 (iedere werkdag van 9.00 tot 12.00 uur). Op dit nummer kunt u terecht met alle vragen over het bevolkingsonderzoek.


---

---

In ons land is borstkanker de meest voorkomende vorm van kanker. De meeste gevallen worden ontdekt in de leeftijd van 50 tot en met 69 jaar. Daarom heeft de overheid een landelijk bevolkingsonderzoek ingesteld met deze vrouwen als doelgroep. Daarnaast is de leeftijdsgrens vanaf 1999 omhoog gegaan. De komende tien jaar wordt wetenschappelijk gevolgd of het zinvol is om dit onderzoek ook bij vrouwen tussen de 69 en 75 jaar te doen. Bij deelname wordt deze vrouwen om toestemming gevraagd om medische gegevens voor het onderzoek te mogen gebruiken.


---

---