Artsen zonder Grenzen


Centraal Bureau Fondsenwerving Winnaar van de: Nobel Prijs voor de Vrede

Bescherming in de regio: spookbeeld of toverformule? dinsdag 16 september 2003

Op uitnodiging van de Werkgroep Internationaal Vluchtelingenbeleid (WIV) gaan op 22 september hulpverleners en kamerleden in debat over opvang van vluchtelingen in de eigen regio.

De WIV heeft het debat samen met De Balie, en met de financiële steun van de NCDO - duurzame wereld, georganiseerd.

Doel van de discussie is om een beter beeld te krijgen van hoe Nederland zich inzet voor de bescherming van vluchtelingen in hun eigen regio, vragen op te werpen en mogelijke knelpunten te signaleren.

Sinds begin 2003 staat 'bescherming in de regio' weer hoog op de agenda, mede dankzij Britse plannen voor een nieuwe aanpak van de asielproblematiek. Zoals eerder het geval was, toont Nederland zich ook nu weer groot voorstander van bescherming in de regio. Nederland zal samen met een handvol EU lidstaten een proefproject opzetten om de implicaties van bescherming in de regio te onderzoeken.

Het Nederlandse beleid is als volgt in het huidige regeerakkoord omschreven: "Het kabinet streeft naar een Europees asiel- en migratiebeleid. Het verdient de voorkeur dat vluchtelingen worden opgevangen in de regio en dat de asielprocedure door de UNHCR wordt uitgevoerd."

Na twee inleidingen, gehouden door Jeff Crisp (UNHCR Genève) en Josje Reinartz (Artsen zonder Grenzen) gaan Petra
Catz(vluchtelingendeskundige) en Ed Schenkenberg (ICVA, Genève) met zes Tweede Kamerleden uit regerings- en oppositiepartijen in debat over hun visie op bescherming in de regio.

Voorzitter is Kees Bleichrodt, directeur van de Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF.

Voor informatie kunt u contact opnemen met Aninia Nadig, secretaris WIV: 020 346 7382 of anadig@vluchtelingenwerk.nl

Kaarten kunnen worden gereserveerd bij de Balie, op werkdagen van 13 tot 18 uur. Tel: 020 55 35 100. Toegangsprijs is 7,50 Euro Adres De Balie: Kleine Gartmanplantsoen 10, 1017 RR Amsterdam (vanaf Centraal Station tram 1, 2, 5 richting Leidseplein)

Agenda

20:00 Welkom door voorzitter Kees Bleichrodt

20:10 Toespraak Jeff Crisp: Wie beschermt de vluchtelingen?

20:35 Toespraak Josje Reinartz, operationeel directeur Artsen zonder Grenzen over het leven van vluchtelingen in hun eigen regio.

21:00 Debat met Tweede Kamerleden van CDA, D66, PvdA, VVD, GroenLinks en SP o.l.v. Petra Catz (vluchtelingendeskundige) en Ed Schenkenberg (ICVA,Genève)

23:00 Einde

---