RVU

747AM P E R S B E R I C H T

PB 0922 Hilversum, 16 september 2003

SPIEGELS

- portret van René Kahn, psychiater -

MAANDAG 22 SEPTEMBER 2003 VAN 15.00-16.00 UUR, RVU / 747 AM

"Laten we het woord neurotisch maar eens afschaffen." Psychiater René Kahn in Spiegels

René Kahn is misschien wel de meest invloedrijke psychiater van Nederland. Zijn optreden in het programma "Opgenomen" van Paul Witteman in 1995 maakte hem tot een bekende Nederlander. Honderden kijkers vroegen om hulp toen hij vertelde dat 80 tot 90% van alle depressies en angststoornissen goed te behandelen zijn. Maar met name onder collega's werd ook kritiek geuit op Kahn, omdat hij met veel dédain sprak over bepaalde vormen van gesprekstherapie.

Geboren in 1954 als zoon van joodse ouders, studeerde Kahn medicijnen in Groningen en volgde de opleiding tot zenuwarts onder meer in New York. Hij promoveerde op angststoornissen. Vanaf de jaren tachtig doet hij onderzoek naar de oorzaak en behandeling van schizofrenie. In 1994 werd hij hoogleraar psychiatrie. De belangrijkste van zijn vele functies zijn hoofd van de afdeling psychiatrie van het Universitair Medisch Centrum in Utrecht en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie. David de Jongh sprak met Kahn over zijn stokpaardjes ("het stuitte me tegen de borst dat er in mijn studietijd patiënten geen medicijnen werd gegeven omdat een psychose wel goed zou zijn voor de patiënt", "Die Woody Allen-houding van 'het leven is een last en het komt me eigenlijk wel goed uit ook', daar moet de psychiatrie zich niet mee bezighouden"), zijn reputatie ("ik vind het op zich best grappig dat de vereniging waar ik voorzitter van ben het Politburo wordt genoemd"), zijn manier van leiding geven ("om met Margaret Thatcher te spreken: ik heb veel geduld zolang ik mijn zin maar krijg"), zijn vrouw ("door haar heb ik mijn negatieve mensbeeld bijgesteld") en zijn eigen psychische afwijkingen ("ik houd ervan controle te hebben, als een deur dicht moet dan wil ik hem ook in het slot horen klikken").

Een programma van David de Jongh. Eindredactie: Louis Bogaers rvu.nl / spiegels@rvu.nl

Spiegels is de wekelijkse portrettenserie van de RVU op 747 AM. Daarin worden markante persoonlijkheden geïnterviewd uit alle geledingen van de samenleving, over hun werk en hun persoonlijk leven.

Met vriendelijke groet,

Monique Calis
RVU /// educatieve omroep
Afdeling Communicatie

---
(T) 035 - 677 1461 (di t.m. vrij)
(F) 035 - 677 1409
(E) monique.calis@rvu.nl
(W) http://www.rvu.nl

---