RVU

P E R S B E R I C H T

Hilversum, 16 september 2003

NIEUW ECONOMISCH PEIL

- Hoe meer zieken, hoe meer winst -

MAANDAG 22 SEPTEMBER VAN 20.00-20.25 UUR OP NEDERLAND 3 DEZE SERIE IS EEN SAMENWERKINGSPROJECT VAN RVU EN TELEAC/NOT

Exploderende kosten, groeiende wachtlijsten: de ziekenhuiszorg staat bovenaan de politieke agenda. Begin dit jaar vertrok een groep ziekenhuisdirecteuren, zorgverzekeraars, financiers en onderzoekers naar Duitsland om op werkbezoek te gaan bij Rhoen Klinikum AG, een beursgenoteerde ziekenhuisketen die al sinds de jaren tachtig actief is op de Duitse ziekenhuismarkt. In deze keten heeft men een aantal vastgeroeste tradities radicaal omgegooid en heeft men door allerlei slimme maatregelen de efficiency met 30% kunnen verhogen, - en dit schijnbaar zonder dat de patiënt daar onder lijdt. Het lijkt een droom, een ziekenhuis dat voor iedereen toegankelijk is, met goede service en kwaliteit en met forse winsten voor de aandeelhouders. De Nederlandse reisgenoten reageerden in elk geval enthousiast. Is dit ook in Nederland te realiseren? Is het alleen maar rozengeur en maneschijn in Duitsland, of zitten er ook addertjes onder het gras? En waarom komen er in Nederland maar geen private ziekenhuizen als dit de crisis in de gezondheidszorg kan bezweren?

Regie: Suzanne Raes.
Eindredactie: Henk Bas (Teleac/NOT) en Geert Rozinga (RVU). Hoofdredactie: Henk Baard (RVU).

Nieuw Economisch Peil (NEP) is een documentairereeks over de mens achter de economie. Aan de hand van kleine menselijke verhalen, al dan niet doorvlochten met de visies van deskundigen, willen de makers de grote economisch-maatschappelijke trends inzichtelijk maken. In de serie worden zowel nationale als internationale dilemma's behandeld. NEP wordt iedere maandagavond uitgezonden op Nederland 3 om 20.00 uur. De eerste reeks is uitgezonden van september 2002 tot mei 2003. Op 1 september 2003 startte de nieuwe reeks uitzendingen. Alle uitzendingen zijn terug te zien op www.nep.nl. NEP is een samenwerkingsverband van de RVU educatieve omroep en Teleac/NOT.

RVU: René Takken/Monique Calis, tel. 035.6771482, communicatie@rvu.nl, rvu.nl. Teleac/NOT: Ineke Domburg, tel. 035.6293401, ineke.domburg@teleacnot.nl, www.teleacnot.nl

Meer informatie: Geert Rozinga: 06 ­ 22 98 16 11.

Banden zijn opvraagbaar via tel. 035.6771482

Met vriendelijke groet,

Monique Calis
RVU /// educatieve omroep
Afdeling Communicatie

---
(T) 035 - 677 1461 (di t.m. vrij)
(F) 035 - 677 1409
(E) monique.calis@rvu.nl
(W) http://www.rvu.nl

---

Eenmalig vrij van copyright bij plaatsing n.a.v. dit programma Foto: Mark Bakker
Bijschrift: (Frau) Christine Reissner, directeur van het in voormalig DDR gebied gelegen commerciële ziekenhuis van de Roehn Klinikumketen.