RVU

Nederland 3 P E R S B E R I C H T

PB 0922 Hilversum, 16 september 2003

VEILIGHEID: EEN KWESTIE VAN GEVOEL

- Zonder pillen ga ik gillen -

MAANDAG 22 SEPTEMBER 2003 VAN 20.30­20.55 UUR, RVU / NEDERLAND 3

De RVU brengt een vijfdelige serie waarin het gevoel voor (on)veiligheid centraal staat. Veel mensen voelen zich niet veilig: op straat, op het station, in het winkelcentrum of soms zelfs in hun eigen huis. Waar komt deze onrust vandaan? Is Nederland onveilig? Sinds het midden van de jaren vijftig tot halverwege de jaren negentig steeg de geregistreerde criminaliteit vrijwel ononderbroken. Daarna zette echter een daling in, met name van inbraak, straatroof en overvallen. Hoe komt het dan toch dat zoveel mensen zich steeds onveiliger voelen? Gevoelens van onveiligheid worden vooral bepaald door datgene wat benadrukt wordt. Door de grotere aandacht van bijvoorbeeld de media voor criminaliteit worden we bijna dagelijks gevoed met schrikbeelden van wat ons allemaal zou kunnen overkomen. Laten we ons niet een beetje te bang maken? Veiligheid is toch vooral een kwestie van gevoel.

Aflevering 4: Zonder pillen ga ik gillen
Veiligheid en onveiligheid, het komt niet alleen van buiten. Soms zijn wij onze eigen vijand en zoeken we bescherming tegen onszelf. In 'Zonder pillen ga ik gillen' volgen we René. René is schizofreen. Hij leeft in een gewone woonwijk en meestal gaat het goed. Maar er zijn periodes dat hij zich bedreigd voelt door alles en iedereen: de bomen, de huizen, zijn eigen buurtbewoners. Door zijn eigen angst komt zijn gedrag bij anderen soms bedreigend over. Een wisselwerking van gevoelens van onveiligheid.

Schizofrenie is een veelvoorkomende ziekte die een gevoel van onveiligheid tot gevolg kan hebben. In Nederland lijden 150.000 mensen aan deze ziekte. De meesten leven met professionele ondersteuning zelfstandig in de maatschappij. Maar liefst 10% van de patiënten met schizofrenie pleegt zelfmoord binnen de eerste tien jaar van hun ziekte. Ongeveer 15.000 patiënten verblijven permanent in psychiatrische inrichtingen.

De ziekte schizofrenie is in de meeste gevallen (nog) niet te genezen, wel kan iemand die eraan lijdt proberen zijn leven zo in te richten dat hij er minder last van heeft. Medicatie, rust en een evenwichtige dagindeling zijn hierbij belangrijke hulpmiddelen. Mensen met schizofrenie hebben een verhoogde kwetsbaarheid voor stress; zij lopen het risico om bij spanningsvolle situaties in een psychose te raken. Er is dan geen onderscheid meer tussen waan en werkelijkheid.

Programmamaker: Pieter Prins. Eindredactie: Tjarda Hoekstra.

rvu.nl/veiligheid

Met vriendelijke groet,

Monique Calis
RVU /// educatieve omroep
Afdeling Communicatie

---
(T) 035 - 677 1461 (di t.m. vrij)
(F) 035 - 677 1409
(E) monique.calis@rvu.nl
(W) http://www.rvu.nl

---

Eenmalig vrij van copyright bij plaatsing n.a.v. dit programma Foto: Pieter Prins
Bijschrift: René (Hoofdpersoon in de afl. Zonder pillen ga ik gillen)