Gemeente Maassluis

Persberichten

17-9-2003

Commissie Algemene Zaken vergadert op 22 september

Op maandag 22 september komt de raadscommissie Algemene Zaken om 20.00 uur bijeen voor een openbare vergadering. In verband met de verbouwing van de Raadzaal in het stadhuis, wordt deze openbare vergadering gehouden in ontmoetingscentrum Koningshof aan de Uiverlaan. Voorzitter van deze raadscommissie is raadslid de heer W.G.J. Veen.

Op de agenda staan onder andere de volgende onderwerpen:

Opening van de vergadering
Vaststelling van de agenda
De voorzitter stelt de leden van de commissie voor de concept agenda definitief vast te stellen. De volgorde van de agendapunten kan, indien door belangstellenden wordt ingesproken, worden aangepast.
Vragenhalfuur
Direct na de aanvang van de officiële commissievergadering is er voor burgers de gelegenheid om vragen te stellen of opmerkingen te maken over onderwerpen die tot het terrein van de commissie behoren
Spreekrecht
Burgers kunnen inspreken over onderwerpen die op de agenda van de vergadering staan. Insprekers dienen bij het begin van de vergadering aanwezig te zijn en zich te melden bij de voorzitter van de commissie. De agendapunten waarover wordt ingesproken, worden zoveel mogelijk bij voorrang aan de orde gesteld. Vaststelling van de verslagen van de openbare vergadering van de commissie Algemene Zaken gehouden op 2 juli 2003, 22 juni 2003 en de besloten vergadering van 10 juni 2003.
Rondvraag
2e Kwartaalrapportage 2003
Met de 2e Kwartaalrapportage wordt inzicht gegeven in de voortgang van de uitvoering van de programmabegroting 2003. Daarnaast wordt inzicht gegeven in de ontwikkelingen op het financiële vlak en de bedrijfsvoering.
Uitgenodigd: De heren J.A. Karssen en P. Hoogenraad Raadsvoorstel handvest informatievoorziening van het college van B en W c.q. de burgemeester aan de raad Met de invoering van het dualisme in de Gemeentewet is vastgelegd dat het college van B en W en de burgemeester, de gemeenteraad zodanig informeert, dat hij in staat is zijn kaderstellende en controlerende rol waar te maken. In het raadsvoorstel en het handvest worden de uitgangspunten voor deze actieve informatieplicht beschreven. Daarnaast wordt ingegaan op de passieve informatieplicht van het college en de informatie-uitwisseling tussen raadsleden. Uitgenodigd: J.A. Karssen
Raadsvoorstel tot het aangaan van een gemeenschappelijke regeling archiefbeheer met de gemeente Vlaardingen Het college heeft besloten de Archiefnota Maassluis 2003 vast te stellen en de raad voor te stellen een gemeenschappelijke regeling aan te gaan met de gemeente Vlaardingen voor het beheer van het oud archief van Maassluis door het Vlaardingse Stadsarchief. Uitgenodigd: J.A. Karssen
Raadsvoorstel inzake vervanging meubilair representatieve ruimten Het college stelt de raad voor een bedrag van 87.600,-- beschikbaar te stellen voor de financiering van de vervanging van meubilair in enkele representatieve ruimten in het stadhuis. Uitgenodigd: de heer J.A. Karssen Raadsvoorstel tot het treffen van maatregelen voortvloeiende uit de gebruiksvergunning stadhuis
In het kader van het landelijk beleid om alle gebouwen of inrichtingen waar zich meer dan 50 personen tegelijkertijd kunnen bevinden tegen het licht te houden is ook het stadhuis door de Brandweer Waterweg aan een controle onderworpen. Bij deze controle bleek een aantal zaken zoals noodverlichting, vluchtwegen en blusinstallatie in de computerruimte niet meer aan de huidige regelgeving te voldoen. Om deze gebreken op te heffen stelt het college de gemeenteraad voor een bedrag van 105.460,-- beschikbaar te stellen.
Uitgenodigd: De heer J.A. Karssen Raadsvoorstel over het parkeren van caravans, aanhangwagens e.d. op de openbare weg
Burgemeester en wethouders stellen de raad voor om de Algemene Plaatselijke Verordening te wijzigen voor wat betreft de gedoogperiode voor caravans e.d. Voorgesteld wordt om de periode te beperken tot de maanden juli en augustus. Uitgenodigd: De heer J.A. Karssen Raadsvoorstel m.b.t. de Nota Mondiaal Beleid Sinds 1992 heeft Maassluis een stedenband met Hatvan in Hongarije. In 2001 is daarnaast een vriendschapsverdrag gesloten met de steden Késdivásárhely (Roemenië) en Beregszász (Oekraïne). Omdat er geen gemeentelijk beleid in de vorm van een nota bestond ten aanzien van deze stedenbanden, is de Nota Mondiaal Beleid gemaakt. In overleg en in samenwerking met de drie organisaties die de contacten onderhouden en de stedenbanden vorm en inhoud geven (voor Hatvan: de Stichting Stedenband Hatvan-Maassluis, voor Kézdivásárhely: de Stichting Regiosteunpunt Kézdivásárhely en voor Beregszász: de Stichting AK) is de nota tot stand gekomen. Het college stelt de raad voor in te stemmen met deze nota. Uitgenodigd: De heer J.A. Karssen Raadsvoorstel tot wijziging van de Verordening behandeling bezwaar- en beroepschriften
De Verordening behandeling bezwaar- en beroepschriften is aan een actualisatie toe. Het college alsmede de burgemeester heeft daartoe besloten. De gemeenteraad wordt voorgesteld eenzelfde besluit te nemen.
Uitgenodigd: De heer J.A. Karssen. Collegebesluit m.b.t. de Startnotitie project handhaving en toezicht
Het college heeft de inspanning op zich genomen om in 2003 een beleidsnota handhaving en toezicht en een jaarlijks actieprogramma op te stellen. Het college besluit hiervoor een projectgroep in te stellen en in te stemmen met de startnotitie voor deze projectgroep. Het besluit wordt ter kennis van de commissie gebracht.
Begroting 2004 Stadsregio
De Stadsregio heeft voldaan aan de gemeentelijke eis om de stijging van de loonkosten van de Stadsregio te verhogen met niet meer dan 2,5%. De financiële consequenties hiervan brengt de Stadsregio ten laste van de algemene reserve. Het college stelt verheugd te zijn met de beperkte verhoging van de loonkosten en er vanuit te gaan dat dekking via de algemene reserve incidenteel is. Alvorens een brief te zenden naar de Stadsregio wordt het gevoelen van de commissie AZ gevraagd.
Uitgenodigd: De heer J.A. Karssen Raadsinformatiebrieven
a. B en W besluit inzake het afsluiten van een rechtsbijstands- en bestuurlijke aansprakelijkheidsverzekering voor college- en raadsleden.
b. B. en W. besluit inzake het instellen van een stuurgroep lokale veiligheid.
Informatie van bestuurders en raadsleden over commissies en instellingen waarin zij namens de gemeente Maassluis vertegenwoordigd zijn
Ingekomen stukken
Actiepuntenlijst
Verder voorkomende zaken
Agendapunten volgende vergadering De leden van de commissie kunnen desgewenst agendapunten aandragen voor de komende vergaderingen.
Sluiting
Om uiterlijk 23.00 uur.

Inzage
De bij de agenda van de commissievergadering behorende vergaderstukken zijn voor belangstellenden in te zien in de speciale publieksmap in het informatiecentrum in de hal van het stadhuis. Het informatiecentrum is voor het inzien van stukken geopend van maandag tot en met donderdag van 8.00 tot 17.00 uur en van 19.00 tot 21.00 uur en op vrijdag van 8.00 tot 16.00 uur. Op vrijdagavond en zaterdag ligt de publieksmap met commissiestukken ter inzage in de bibliotheek aan de Uiverlaan.
De agenda is ook te raadplegen op het internet www.maassluis.nl