Novib


Wereldbank vergadering "No-Progress" rapport voor onderwijs

Datum: 12 september 2003.

Oxfam/Novib en de Global Campaign for Education (GCE) hebben voorafgaand aan de jaarvergadering van de wereldbank en het IMF in Dubai op 22 september a.s een rapport uitgebracht genaamd ?No-Progress? rapport.

Tijdens een bijeenkomst van ministers van het Development Committee in april j.l. vroeg men om een vooruitgangsrapport m.b.t. het baanbrekende Education or All Fast Track Initiative van april 2002. Ze zullen geen rapport krijgen, want er is geen vooruitgang geboekt. Fast Track is een overeenkomst tussen rijke en arme landen. Rijke OECD landen hebben beloofd om meer en betere kwaliteit hulp te bieden aan ontwikkelingslanden die zich inzetten om onderwijs te bieden aan al hun kinderen.

?Rijke landen verbreken hun belofte aan de 115 miljoen kinderen in de wereld die geen baisonderwijs kunnen volgen?, aldus Sylvia Borren, algemeen directeur Novib.

Per land en per donor wordt in het GCE ?No-Progress? rapport verslag gedaan van het systematische falen van donors hun beloften waar te maken:


- Toen de eerste zeven landen voldeden aan de kwaliteitscriteria voor additionele financiering, werden de financieringsverzoeken door de donoren verlaagd van US$429 miljoen tot US$326.4 miljoen over een periode van drie jaar. Tot nu toe is er slechts US$207.7 miljoen beschikbaar gesteld over de periode van drie jaar.
- Donoren hebben minder dan 30% toegezegd van de benodigde US$75 miljoen voor Nicaragua.

- In Niger gaan 1,4 miljoen kinderen in de basisschoolleeftijd niet naar school. De overheid heeft goede onderwijsplannen om de cirkel van armoede te doorbreken en was een van de eerste landen die zich kwalificeerden voor de Fast Track. Donoren reageerden met een halvering van het Niger voorstel.

- Rijke landen weigeren nieuwe landen uit te nodigen voor toetreding tot de Fast Track, alhoewel ze aan de benodigde criteria voldoen.

Oxfam/Novib roept op om Fast Track uit te breiden tot een werkelijk globaal initiatief om de wereldwijde onderwijs crisis aan te pakken.

Oxfam International is een confederatie van twaalf ontwikkelingsorganisaties die in 120 landen werken. De confederatie bestaat uit: Oxfam America, Oxfam-in-Belgium, Oxfam Canada, Oxfam Community Aid Abroad (Australië), Oxfam Germany, Oxfam Great Britain, Oxfam Hong Kong, Intermon Oxfam (Spanje), Oxfam Ireland, Novib, Oxfam New Zealand and Oxfam Quebec.

Bron: Novib, 12 september 2003
Auteur: Novib