Vereniging Milieudefensie


Aan banden leggen van autoverkeer noodzakelijker dan ooit

Autovrije dag viert lustrum

Amsterdam, 19 september 2003 --- Op zondag 21 september organiseert Milieudefensie voor de vijfde keer de jaarlijkse autovrije dag. De autovrije dag is inmiddels uitgegroeid tot de 'Week van de Vooruitgang'. Van 16 tot en met 22 september worden in 185 gemeenten zo'n 500 activiteiten georganiseerd die in het teken staan van fiets, openbaar vervoer, voetganger en autodate.

'Bewoners en gemeenten maken tijdens de Week van de Vooruitgang aan Den Haag duidelijk dat ze zich zorgen maken over de explosieve groei van het autoverkeer', meent Andy Palmen van Milieudefensie. 'Het kabinet legt de auto geen strobreed in de weg en daar betalen gemeenten en bewoners de prijs voor'. Palmen doelt onder meer op de luchtvervuiling, het dichtslibben van stadswegen en de levensgevaarlijke situaties rondom basisscholen.

Dit jaar is het precies dertig jaar geleden dat de befaamde autoloze zondag in Nederland door de regering werd afgekondigd in verband met de oliecrisis. Toen was de economie de drijfveer om auto's op de Nederlandse wegen te verbieden. Nu de veiligheid en gezondheid van mensen en het milieu zwaar onder druk staan legt Den Haag het autoverkeer niet aan banden. 'In tegendeel. Er wordt gekort op subsidies voor bus en tram, het spoor wordt slecht onderhouden met alle vertragingen van dien en er gaan honderden miljoenen euro's naar wegen. Dit zorgt onherroepelijk voor nog meer auto's bij mensen voor de deur, rond basisscholen en in stadscentra', aldus Palmen.

Het lustrum van de autovrije dag wordt gevierd in de Huijghenslaan in Arnhem. De straat is volgens Milieudefensie een schoolvoorbeeld voor de problemen die veel mensen ondervinden in hun woonomgeving. Zesduizend auto's rijden dagelijks over de laan, dwars door een woonwijk met veel kinderen. De bewoners zijn hierover al tien jaar in gesprek met de gemeente. Zelfs een juridische procedure bracht geen uitkomst. De medewerking van de gemeente Arnhem aan de autovrije dag is hopelijk een omslagpunt. Milieudefensie tovert de straat, samen met gemeente, bewoners en de wijkvereniging om tot speelweide. Het asfalt maakt plaats voor een groot grasveld compleet met draaimolen, picknicktafels en luchtkussens.