Gemeente Zoetermeer

Burgemeester Van Leeuwen: "Gemeenten moeten zelf hun problemen oplossen"
Bezuinigingen dwingen tot hervormingen bij het Rijk en gemeenten

De bezuinigingen voor de komende jaren bieden kansen om de overheid beter te laten functioneren dan nu het geval is. Gemeenten moeten geprikkeld worden zelf hun problemen op te lossen en die niet op het Rijk af te wentelen. Bezuinigingen door het Rijk opgelegd, moeten vergezeld gaan van maatregelen die gemeenten stimuleren op eigen kracht nieuwe wegen in te slaan. Dit vraagt om deregulering, decentralisatie en ook moeten de financiële verhoudingen tussen rijk en gemeenten op de schop. Dit pleidooi houdt prof. dr. L. van Leeuwen, burgemeester van Zoetermeer en hoogleraar openbare financiën der lagere overheden aan de Universiteit van Tilburg, tijdens het symposium 'Bezuinigen als kans'. Dit symposium wordt maandagmiddag 22 september gehouden in het Stadstheater in Zoetermeer.

Gekozen burgemeester
En belangrijk element in de nieuwe verhoudingen is de rechtstreeks gekozen burgemeester die zijn eigen wethoudersteam kiest. Financieel zal hij aanzienlijk meer dan nu het geval is, zijn eigen broek moeten ophouden. Hij zal moeten leren de lokale belastingbetaler te overtuigen van het nut van een extra OZB-euro ten behoeve van een nieuw gemeentelijk project.

Nieuwe lokale belasting
Ook moet de belastingbetaler een duidelijker stem krijgen in wat de gemeenteraad met zijn geld doet. Hiervoor moet er naast de OZB
- waaraan niet geknutseld mag worden - een nieuwe lokale belasting komen. Deze nieuwe belasting komt in plaats van een deel van de rijksbelastingen.

Symposium 'Bezuinigen als kans'
Onder de titel 'Bezuinigen als kans' organiseert de gemeente Zoetermeer een symposium dat plaatsheeft op maandagmiddag 22 september, kort na Prinsjesdag. Het symposium wordt gehouden in het Stadstheater in Zoetermeer. Het is één van de activiteiten die de gemeente organiseert in het kader van het afscheid van burgemeester Van Leeuwen.

Laatste wijziging: 19-09-2003