STICHTING INLIA

'Om hoop levend te houden'

19 september 2003

Talloze landelijke en locale maatschappelijke en kerkelijke organisaties in Nederland - en niet in het minst de gemeentebesturen - vinden het door het kabinet voorgestelde pardon voor langdurig in Nederland verblijvende asielzoekers 'véél te beperkt en geen oplossing voor het maatschappelijke probleem dat is ontstaan onder de oude vreemdelingenwet' voor de duizenden asielzoekers die al jarenlang in Nederland verblijven. Volgens de voorgestelde regeling van minister Verdonk komen maar 2300 langdurig in Nederland verblijvende asielzoekers in aanmerking voor een verblijfsvergunning. VON en INLIA illustreren de beperktheid van deze regeling met het voorbeeld van de gemeente Utrecht. Volgens de criteria van de minister zullen bijvoorbeeld in Utrecht slechts 8 mensen gepardonneerd worden. Echter, op basis van de criteria van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) zouden dat 200 langdurig in Utrecht verblijvende asielzoekers zijn. De resterende 192 worden straks op dus straat gezet, aldus VON en INLIA.

Om het pleidooi voor een ruimhartig en rechtvaardig pardon te onderstrepen roepen VON en INLIA, in samenwerking met vele anderen, op tot een

(Stille) Wake
op aanstaande maandag 22 september
vanaf 19.30 uur verzamelen
voor het Stads- of Gemeentehuis in vele gemeenten om 20.00 uur aanvang met ontsteken van (de) kaarsen

De landelijke wake zal vanuit het centrum van het land beginnen, om over te waaien naar andere delen van het land. De Utrechtse wethouder Hans Spekman heeft de eer maandag de eerste kaars te mogen ontsteken. Dit zal plaatsvinden om 14.00 uur bij de ingang van het stadhuis van Utrecht.
Van daaruit zullen de kaarsen symbolisch overwaaien naar diverse andere plaatsen in het gehele land. In deze plaatsen zullen de plaatselijke burgemeester of wethouder als eerste het kaarslicht ontsteken.

'Niet als valse hoop maar om de hoop levend te houden', aldus de organisatoren.

EINDE BERICHT

Voor verdere informatie kunt u zich (ook buiten kantooruren) wenden tot:
INLIA 050-3137371 (dhr. Van Tilborg) en VON 06. 51223160 (mw Özgümüs)


---

Ook de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), het Inter-Provinciale Overleg (IPO) en de burgemeesters van de vier grote steden hebben opgeroepen tot het oplossen van de maatschappelijke problemen rondom langdurig verblijvende asielzoekers middels een ruime pardonregeling.

Een landelijk onderzoek van het NIPO heeft uitgewezen dat 65% van de Nederlandse bevolking een pardon wenst voor asielzoekers die langer dan 5 jaar in Nederland zijn (ongeacht in welke fase in de procedure, dus ruimer dan het kabinet Balkenende nu voorstelt). Hieruit blijkt dat er een groot draagvlak is voor een rechtvaardig en barmhartig pardon
. =================================================================

19 sep 03 16:32