Gemeente Alkmaar


Geen gevaarlijke stoffen bij grote brand in Alkmaar

Alkmaar, 22 september 2003

Zaterdag 20 september is aan het einde van de middag een grote brand uitgebroken op het bedrijventerrein Boekelermeer in Alkmaar bij het recycle bedrijf G.P. Groot. Op het terrein brandt een berg huishoudelijk grof restafval met een oppervlakte van ongeveer 5000 m2. Ondanks de omvang van de brand heeft de brandweer het vuur onder controle en wordt de brand actief bestreden. Uit constante metingen blijkt dat geen gevaarlijke stoffen vrij zijn gekomen.

Kort na de melding was de brandweer ter plaatse. De inzet van de brandweer was in eerste instantie het voorkomen van uitbreiding van het vuur op het terrein. Naast de berg huishoudelijk grof restafval ligt op het terrein ook ander gescheiden en brandbaar restafval opgeslagen. In de loop van de avond was de brand onder controle en de kans op uitbreiding geweken. Uit informatie van de firma G.P. Groot bleek dat er geen gevaarlijke stoffen lagen opgeslagen op het terrein. Uit metingen van de brandweer bleek tevens dat er geen gevaarlijke stoffen in de lucht terecht zijn gekomen.

Zondagochtend is in overleg met loco-burgemeester Kloos besloten het vuur actief te bestrijden. De theoretische andere optie was het vuur gecontroleerd te laten uitbranden. Deze optie zou tot gevolg hebben dat de brand nog zeker een week zou voortduren. Gezien de rookontwikkeling en de daarbij behorende stank heeft de loco-burgemeester besloten extra manschappen in te zetten en het vuur actief te bestrijden.

De berg huishoudelijk grof restafval (meubels, kasten, e.d.) heeft een omvang van ongeveer 14.000 m3 met een gewicht tussen de 3 en 4 ton over een oppervlakte van 5.000 m2. Het huishoudelijk grof restafval is ontdaan van eventuele schadelijke stoffen voordat het op de afvalberg terecht is gekomen. Daarom is er geen gevaar voor de volksgezondheid. De brandweer gaat de komende uren de brandende berg uit elkaar halen en per deel blussen. Dit zal zeker tot dinsdag in beslag nemen.

22 september 2003