Ministerie van Verkeer en Waterstaat

VenW beziet afspraken consumentenorganisaties en NS

Staatssecretaris Melanie Schultz van Haegen van Verkeer en Waterstaat gaat bekijken of, en zo ja hoe, het mogelijk is de Nederlandse Spoorwegen (NS) een verhoging van de tarieven toe te staan, als de treinen meer op tijd gaan rijden.

Eerder dit jaar zijn de NS en de consumentenorganisaties een prijsstijging overeen gekomen. De consumentenorganisaties hebben namens de klant een wettelijke status als adviseur en tegenhanger van de monopolist NS. De staatssecretaris is echter wel van mening dat afspraken moeten vallen binnen de kaders van de rijksbegroting en het Plan van Aanpak Beheer en Onderhoud Spoorwegen. 'Begrotingsgelden die beschikbaar komen voor een verbetering van infrastructuur kunnen uiteraard noch direct, noch indirect worden ingezet voor financiële compensatie van de NS', aldus Schultz van Haegen in haar brief aan de kamer.

Ook is een verdere toelichting op de precieze bedoeling van de verschillende onderdelen van de afspraken nodig. Dit geldt volgens de staatssecretaris zeker ook voor de compensatie in relatie tot infrastructuur.