Gemeente Laarbeek


Laarbeek werkt aan waterplan

De gemeente Laarbeek en Waterschap de Aa hebben het initiatief genomen om een waterplan op te stellen. Dit gebeurt in samenwerking met andere waterpartners, waaronder de provincie Noord-Brabant en Brabant Water.

Het waterplan gaat over het omgaan met het watersysteem en de waterketen in de gemeente. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het opvangen van regenwater, waterkwaliteit, de riolering, watervervuiling en waterbesparing. Het doel van het waterplan is het opstellen van een integrale visie op het omgaan met water in al zijn facetten. De volgende thema's bepalen de inhoud van het waterplan:
1. Waterkwantiteit, afkoppelen verharde oppervlakten en het opstellen van een infiltratiekaart

2. Watergebruik en waterketen

3. Natuur, ecologie en waterkwaliteit

4. Water als ordenend principe

5. Recreatie en beleving van water

Op donderdag 11 september is er voor gemeenteraadsleden, commissieleden ruimtelijke zaken, leden van de klankbordgroep en leden van de projectgroep voor het waterplan een excursie gehouden bij de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Aarle-Rixtel. Na de rondleiding volgde een rit per bus door de gemeente om een aantal aandachtsgebieden met betrekking tot water te bekijken.

Klankbordgroep
Het waterplan moet nog worden opgesteld, de start daarmee is nu gemaakt. Voor het opstellen van het waterplan is een klankbordgroep samengesteld die de belangen behartigt van diverse organisaties. Deze klankbordgroep bestaat onder andere uit de Stichting Laarbeeks Landschap, IVN, heemkundekringen, ZLTO, hengelsportverenigingen, Brabants Landschap, Staatsbosbeheer, woningstichtingen en Stichting Bedrijven Belangen Laarbeek (SBBL).

Tijdsplanning
Voor de uitvoering van het waterplan willen gemeente en waterschap samen met inwoners aan de slag. Maar zover is het nog niet. Het Waterplan Laarbeek moet eerst nog vorm krijgen. In de afgelopen maanden is gewerkt aan de inventarisatie. In de periode september tot november 2003 wordt gewerkt aan de visievorming. Hierna wordt een analyse gemaakt met betrekking tot de verschillen die er zijn tussen de huidige situatie en de gewenste situatie. Dit traject loopt tot februari/maart 2004. Hierna worden oplossingsrichtingen bepaald en wordt er een maatregelenpakket opgesteld. De bedoeling is dat in de zomer van 2004 het waterplan gereed is, zodat in het najaar het plan definitief kan worden vastgesteld.