Gemeente Mook & Middelaar


Ter Sprake week 38 2003

Gemeentelijke informatie

Het eerste burgerjaarverslag is uit !



De commissaris der Koningin van Limburg Baron van Voorst tot Voorst heeft vorige week uit handen van burgemeester Hanselaar het eerste exemplaar ontvangen van het Burgerjaarverslag 2002. De gouverneur heeft donderdag een werkbezoek gebracht aan onze gemeente. Het burgerjaarverslag geeft een overzicht van de contacten tussen burger en bestuur in 2002. Dit verslag is een nieuw fenomeen, dat is ingesteld bij de Wet Dualisering gemeentebestuur. Jaarlijks zal de burgemeester in dit verslag terugblikken op de kwaliteit van de dienstverlening en de participatie van de burgers aan het bestuur.

Indien u een exemplaar van het burgerjaarverslag wenst, kunt u deze gratis verkrijgen aan de publieksbalie van het gemeentehuis. Binnenkort verschijnt de digitale versie van het burgerjaarverslag 2002 ook op onze website www.mookenmiddelaar.nl.

Klachten over bezorging van Regiodiek besproken

Vorige week hebben collegeleden van Mook en Middelaar een gesprek gehad met medewerkers van Uitgeverij Janssen Pers. De problemen rond de bezorging van de Regiodiek in onze gemeente kwamen daarbij uitvoerig aan de orde. De laatste maanden komen bij de gemeente veel klachten binnen over het niet ontvangen van ons huis-aan-huis blad. Uiteraard betreuren wij dit zeer, omdat onze informatierubriek Ter Sprake bedoeld is voor alle inwoners van Mook en Middelaar. De woordvoerders van Janssen Pers deelden mee, dat vooral in de zomermaanden veel problemen met de verspreiding zijn geweest. Echter vanaf week 35 (26 augustus) hebben alle wijken een bezorger, zodat de Regiodiek wekelijks bij iedereen in de bus moet vallen. Indien dit niet het geval is, wil Janssen Pers zorgen dat een kopie van de gemeentelijke informatierubriek wordt nagezonden. Daarvoor kunt u dan telefonisch contact opnemen met 0485-550855. Uiteraard hopen wij, dat bellen niet nodig zal zijn en de Regiodiek gewoon huis-aan-huis wordt bezorgd. De gemeentelijke informatie kunt overigens ook altijd vinden op het publicatiebord naast de ingang van het gemeentehuis en op www.mookenmiddelaar.nl.

Centrumplan



In het kader van de voorbereidingen van het centrumplan Mook hebben de gemeenteraad, het college en enkele ambtenaren onlangs een bezoek gebracht aan het multifunctioneel centrum in Noordwolde in Friesland. In dit gebouw zijn allerlei maatschappelijke functies ondergebracht, zoals bibliotheek, een brede school, kinderopvang en ruimtes voor de jeugd en sportclubs.

Gemeentehuis en -werkplaats gesloten

In verband met het jaarlijkse uitstapje van het gemeentepersoneel is het gemeentehuis, de gemeentelijke werkplaats en het KCA-depôt op vrijdag 26 september a.s. voor het publiek gesloten. De publieksbalie van het gemeentehuis is voor aangifte van geboorte en overlijden geopend tussen 9.00 en 10.00 uur.

BUITENWERK

Wegwerkzaamheden Molenhoek

In de Ringbaan en Heumensebaan te Molenhoek wordt de komende weken aan de weg gewerkt. In beide wegen worden bestaande snelheidsremmende voorzieningen aangepast en uitgebreid. De plannen zijn tijdens een informatieavond op 6 mei gepresenteerd en nader toegelicht. Naar aanleiding van vragen en verzoeken zijn de plannen gering aangepast en zijn in hoofdlijnen als volgt.

Ringbaan:


-De twee bestaande voorzieningen nabij huisnummers 10 en 40 worden vervangen door wegver-

smallingen met een busvriendelijke drempel.


-Tussen de Esdoornlaan en Middelweg worden twee extra voorzieningen aangebracht, gelijk aan

bovengenoemde uitvoering.


-De voorrang bij de wegversmallingen is geregeld en wordt middels verkeersborden aangegeven.


-Bij de kruising Kuilseweg worden eveneens busdrempels aangelegd om de oversteekbaarheid van

voetgangers en fietsers ter plaatse te verbeteren.

Heumensebaan:


-Voorrangsregeling spoorbrug wordt gewijzigd, verkeer uit Groesbeek dient in het vervolg voorrang te

verlenen.


-Aansluiting Lindelaan/Spoorbrug wordt als plateau uitgevoerd.


-Aan de noordzijde, tussen de Begijnenhof en Singel/toegang huisnr. 31-53 wordt een trottoir

aangelegd.


-Aanleg voetgangersoversteek (zebra) ter hoogte van de Eikenlaan/Toverdans.


-Middels markering wordt aan beide zijde op de rijbaan een fietssuggestie-strook aangebracht.


-Verbetering aanduiding en verlichting bestaande en nieuwe voetgangersoversteek (zebra).


-Ter voorkoming van het afsnijden van de bochten wordt het trottoir ter plaatse van de kruising met de

Singel voorzien van een aantal paaltjes.

Voor de uitvoering en veiligheid van de wegwerkers is het noodzakelijk dat de betreffende wegen over bepaalde lengten voor het autoverkeer worden afgesloten. De spoorbrug in het verlengde van de Heumensebaan maakt onderdeel uit van de afsluiting, waardoor tijdelijk geen autoverkeer van en naar Groesbeek mogelijk is. De met de Heumensebaan kruisende wegen Oude Bovensteweg, Singel en verlengde Ringbaan blijven geopend en zijn voor het autoverkeer te gebruiken.

Autoverkeer met bestemming Molenhoek wordt omgeleid via de Lindenlaan en Middelweg, verkeer van en naar Groesbeek zal via Mook moeten rijden.

De busdienst lijn nr. 1 van Hermes gaat voor de bereikbaarheid van Molenhoek gedurende de afsluiting van de Ringbaan gebruik maken van de Stationstraat (weg naast restaurant van de Valk). Aangezien ter plaatse op de Rijksweg inrijden naar en vanuit de Stationstraat niet is toegestaan, heeft de provincie Gelderland alleen voor de lijndienst een tijdelijke ontheffing verleend. Hermes regelt de aanpassing en nadere informatie omtrent de tijdelijke wijziging van de bushalten.

De werkzaamheden zijn gepland vanaf maandag 15 september t/m vrijdag 26 september a.s. Hierbij moet worden aangetekend dat ongunstige weersomstandigheden de planning en uitvoeringsduur kunnen beïnvloeden. Wij vragen om begrip voor de overlast en in samenspraak met de aannemer zal worden getracht de werkzaamheden binnen een zo kort mogelijk tijdsbestek uit te voeren.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met de gemeente Mook en Middelaar, tel. 024-6969155.

b&Weetjes

Het college van burgemeester en wethouders heeft op 9 september jl. vergaderd. Onder andere is besloten dat

binnenkort brandpreventieve maatregelen te treffen aan kindercentrum Dribbel in Molenhoek.

het college kennis heeft genomen van het flora- en faunaonderzoek in het kader van het bouwplan van Scouting Don Bosco voor een amfitheater.

het college kennis heeft genomen van de uitspraak van de Raad van State over de gebruiksmogelijkheden van het perceel Papenbergseweg 23.

De Spreekbuis

Burgemeester Ellen Hanselaar

Een vliegende start

Wat hebben we een mooie warme zomer gehad. Tot laat in de avond zaten er mensen gezellig op de bankjes langs de Maas in Mook, op de terassen in Plasmolen, werd er gezwommen en voeren er bootjes de haven in en uit. Er heerste een echte vakantiestemming in ons dorp.

Maar het houdt een keer op en in de laatste week van augustus is het vergadercircuit weer opgestart en zijn de raads- en commissieleden weer bij elkaar gekomen. Met drie commissievergaderingen, een discussieavond en een excursie naar Friesland durf ik wel te zeggen dat we een vliegende start hebben gemaakt!

De discussie avond ging over samenwerking. Onder leiding van het Limburgse ex-tweede kamerlid Frans Wolters bespraken een drietal prominente streekgenoten hun opvattingen met onze raadsleden. Vanuit het Gelderse was er oud-PvdA gedeputeerde mevrouw Jacobs, vanuit het Brabantse de heer Van de Kruis (voorzitter van Vizier)en mevrouw Van de Ven, woonachtig in onze eigen gemeente maar werkzaam als hoofd economische en bestuurlijke zaken van de provincie Noord-Brabant. Werken met een visie maar wel praktisch blijven, haalbare doelen formuleren, niet te vrijblijvend samenwerken en zoeken naar gelijkgestemde partners, geloven in eigen kunnen waren enkele van de stellingen. Iedereen nam actief deel aan de discussie en de stemming zat er goed in.

De volgende ochtend was de hele raad weer vroeg present op het gemeentehuis. We kregen een aantal globale plannen betreffende het centrum van Mook gepresenteerd door een adviesbureau. Daarna stapte ons gezelschap, inmiddels versterkt met leden van het bestuur van het gemeenschaphuis Mook, in de bus naar Weststellingwerf in Friesland. Daar bezochten we een zogenaamd cultuurhoes: een soort gemeenschapshuis, waarin was ondergebracht o.a. de bibliotheek, het muziekonderwijs, een basisschool, een museum, een dokterspost en een mooie horecagelegenheid. Delen van dit project zijn mogelijk ook toepasbaar in het nieuwe centrum van Mook. Het was een leerzame maar ook gezellige dag.

Het nieuwe vergaderseizoen is duidelijk weer begonnen!

Openbare bekendmakingen

BOUWEN

Verleende bouwvergunningen

Bouwadres
Omschrijving Verzonden

Mook :

Bisseltsebaan 40 uitbreiden recreatiewoning 12 september 2003

Reactieperiode: met ingang van verzenddatum


- bezwaarschrift aan burgemeester en wethouders binnen zes weken na verzenddatum


- voorlopige voorziening bij Rechtbank Roermond, Postbus 950,

6040 AZ Roermond, na indiening van bezwaarschrift bij het gemeentebestuur.

Nadere informatie: afd. Grondgebied, VROM, tel. 024 69 69 147.

Aanvraag bouwvergunningen

Bouwadres Omschrijving

Mook :

Mortel 6 uitbreiden woonhuis

Molenhoek:

Heumensebaan 29 uitbreiden garage/berging en vervangen erfafscheiding

Franciscanessenstraat 5 veranderen bouwlocatie (oud Dominicanessenstraat 34)

Nadere informatie: Afd. Grondgebied, VROM, tel. 024 69 69 147.

RUIMTELIJKE ORDENING

Verzoek vrijstelling

In het kader van de voorbereiding van de besluitvorming ten aanzien van het ingediende bouwplan:

realisering van een amfitheater op het scoutingterrein nabij de Frederik-Hendrikweg te Mook

worden belanghebbenden in de gelegenheid gesteld hun zienswijze over de aanvraag naar voren te brengen. Burgemeester en wethouders van Mook en Middelaar overwegen om middels vrijstelling o.g.v. artikel 2.02 sub 7A5 en 2.20 sub 4 van de voorschriften van het bestemmingsplan Natuurgebied medewerking aan het plan te verlenen.

Inzageperiode: 17 september tot 15 oktober 2003.

Reactiemogelijkheden: door middel van schriftelijke zienswijzen aan burgemeester en wethouders tijdens de inzageperiode.

Nader informatie: afd. Grondgebied, bureau VROM, tel. 024-6969148.

Waarover praten wij

Raads- en commissievergaderingen vinden plaats in de raadzaal van het gemeentehuis. Belangstellenden zijn van harte welkom en hebben spreekrecht. Tijdens raadsvergaderingen kan het publiek reageren op de voorstellen, indien zij dit tenminste 48 uur eerder bij de griffier hebben gemeld. Bij raadsvergaderingen kan het publiek aan het begin van de vergadering reageren op voorstellen. Bij commissievergaderingen gebeurt dit tijdens de behandeling van het voorstel.

Raadsvergadering

Donderdag 18 september 2003, 19.30 uur


- Verordening Burgerinitiatief gemeente Mook en Middelaar


- Wijziging verordening tot instelling en regeling bevoegdheden van de commissies


- Wijziging Reglement van Orde voor de gemeenteraad


- Ontvlechting stichting Welzijnszorg Mook:

a. Conceptbestuursopdracht door PvdA, mede namens DGP en CDA;

b. Collegevoorstel inz. onderzoek herstructurering ouderenwerk en maatschappelijk werk


- Bestuurlijke samenwerking gemeenten Bergen, Gennep en Mook en Middelaar


- Structurele verhoging budget culturele projecten


- Aanpassing gemeenschappelijke regeling Intergemeentelijke Werkvoorziening


- Jaarstukken 2002 RAV/CPA/GHOR/Brandweer en begroting 2004 RAV


- Beleidsplan onkruid


- Vaststelling komgrenzen


- Jaarstukken MARN


- Voorbereidingsbesluit bestemmingsplanwijzigingen


- Initiatiefvoorstel BdB Centrumplan Mook


- Jaarstukken 2002


- Uitvoering Archiefwet


- Verordeningen Land- en watertoeristenbelasting 2004

Berichttype Ter sprake