Ministerie van Defensie


---


---

foto: Een Poolse veteraan brengt de groet omringd door meisjes uit Krakow (Hans van Oort, WFA)

Herdenking operatie Market-Garden

22-09-2003

Afgelopen weekend is operatie Market-Garden op ruime schaal herdacht. Dit geallieerde offensief in september 1944 moest het Britse XXXste Korps over een loper van luchtlandingstroepen in Duitsland brengen, maar liep stuk op de Rijnbrug van Arnhem. De herdenking begon op vrijdagavond 19 september met een kranslegging op het Airborne plein in de Gelderse hoofdstad en kreeg op zaterdagmorgen een vervolg in de inmiddels traditionele luchtlanding op de Ginkelse Hei bij Ede. Negen hoogbejaarde veteranen, in leeftijd variërend van 78 tot 84 jaar, beten daarbij de spits af.

Drie oud-strijders sprongen solo. Zes anderen, van wie er een blind was, zaten vastgekoppeld aan een instructeur. Na hen daalden ongeveer 170 militairen uit zes landen het gros afkomstig van het Britse 4de Bataljon Parachute Regiment uit twee Herculessen en een Fokker 60 op het voormalige slagveld neer. Het herdenkingsweekeinde eindigde officieel met een plechtigheid op de Airborne Begraafplaats in Oosterbeek. Hier vonden circa 1700 soldaten die tijdens de slag het leven lieten een laatste rustplaats. Leerlingen van basisscholen uit de omgeving drapeerden bloemen over hun graven en er werden kransen gelegd door onder anderen de ambassadeurs van Polen en Groot-Brittannië.

Na de Slag om Arnhem belandden gewonde geallieerde militairen destijds in de Willem III kazerne te Apeldoorn. Deze vormde op vrijdagmorgen, voorafgaande aan het officiële begin van de herdenkingen, eveneens het toneel van een kranslegging.